назад

Про особливості отримання статусу багатодітних сімей говорили під час семінару у Полтаві

viber image 2019 04 17 14.23.21

16 квітня 2019 року заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко взяла участь у одноденному семінарі на тему: « Реалізація державної політики щодо забезпечення прав багатодітних сімей , в частині ведення реєстру багатодітних сімей та видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї».

Під час зібрання заступниця начальника відділу розповіла про те, хто є багатодітними сім’ями, особливу увагу звернула на необхідність врахування факту спільного проживання батьків та дітей, про те, що особи мають бути у зареєстрованому шлюбі. Учасників також цікавили питання визначення місця проживання дитини після розірвання шлюбу та визначення статусу багатодітної сім’ї, в разі наявності дітей від попередніх шлюбів в одного з батьків.

«Відповідно до Сімейного кодексу України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою. Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом», – повідомила Юлія Козаченко.viber image 2019 04 17 14.22.40

За її словами подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей.

«Сім’ї, які утворені шляхом повторного шлюбу батьків та спільного виховання трьох та більше дітей від попередніх шлюбів без їх усиновлення, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу не відносяться до категорії багатодітних сімей», – додала вона.

            Присутніх також цікавили питання, що стосуються того як призначати допомогу, якщо адреса реєстрації у батьків різна, як довести факт спільного проживання, хто має право видавати довідку про склад сім’ї, як бути якщо документи, які подає заявник містять розбіжності у прізвищі, імені та по батькові, як діяти у таких випадках.

Захід пройшов у форматі активного обговорення та жвавого спілкування.viber image 2019 04 17 14.25.50

       Його учасниками стали працівники структурних підрозділів районних державних адміністрацій та виконавчих комітетів міських рад, відповідальні за реалізацію державної сімейної політики.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.