назад

Інформуємо про стан виконання програми правової освіти населення в Чернігівській області за 2018 рік

170419 117 квітня 2019 року Ірина Протченко – директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області взяла участь у засіданні Чернігівської обласної міжвідомчої координаційно – методичної ради з правової освіти населення.

У своєму виступі на тему: «Про стан виконання програми правової освіти населення в Чернігівській області за 2018 рік» Ірина Протченко зазначила, що на виконання пріоритетного завдання Програми правової освіти населення Чернігівської області на 2018-2020 роки, затвердженої розпорядженням голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 8 жовтня 2018 року № 574 щодо забезпечення доступу громадян до системи безоплатної правової допомоги та її розвитку протягом 2018 року місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги Чернігівської області (далі – Центри) було зареєстровано 14349 звернень клієнтів, з них: 4736 особам було надано правову консультацію. В результаті розгляду письмових заяв про надання БВПД, було видано 2320 доручень про призначення адвокатів
Також, протягом 2018 року Центрами було здійснено 568 виїздів мобільних пунктів. Постійно, під час роботи мобільних і дистанційних пунктів присутні дізнавалися про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право», метою якого є підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо механізмів захисту їхніх прав у повсякденному житті у правовий спосіб. Бажаючі отримували інформаційні матеріали «Я маю право» та системи безоплатної правової допомоги.
Протягом 2018 року Центрами в області було проведено 1182 правопросвітницьких заходів. Проводились тематичні семінари, лекції, зокрема у навчальних закладах, закладах позашкільної освіти, в закладах післядипломної освіти, навчально-виховних закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; для визначених категорій громадян, зокрема пенсіонерів, інвалідів, учасників антитерористичної операції, молоді, громадських активістів, вчителів та педагогічних працівників, медичних працівників, інших вразливих суспільних груп з метою підвищення правової свідомості, культури та освіченості населення тощо.
Перелік актуальних тем для семінарів та лекцій: « Гендерна рівність в Україні»; “Торгівля людьми – рабство ХХІ століття”; «Легальна зайнятість. Робота за кордоном, що слід пам’ятати »; «Права жінок. Жінка на ринку праці»; «Проблема домашнього насильства в Україні»; «Що таке булінг? Подолання булінгу у школі»; «Зміни у призначенні житлової субсидії»; «Адміністративна та кримінальна відповідальність за ухилення від сплати аліментів»; «Отримання статусу інваліда війни» тощо.

Також, в Чернігівському слідчому ізоляторі, районних відділах філії Державної установи «Центр пробації» в Чернігівській області, під час зустрічі із засудженими особами, постійно розкривались питання щодо способів захисту прав людини, надання безоплатної вторинної правової допомоги, правового статусу засуджених, умов праці засуджених до позбавлення волі, підстав звільнення від відбування покарання тощо.
Протягом 2018 року Центрами було розміщено у ЗМІ 790 інформаційних матеріалів з питань надання БПД.
З метою реалізації правопросвітницької кампанії «Я маю право голосу», особливостей здійснення виборчих процедур Центрами протягом лютого – березня 2019 року було проведено 132 заходи (заходи проводились в геріатричних пансіонатах, місцях позбавлення волі, військових формуваннях, навчальних закладах тощо), під час яких роз’яснювались права виборців, правила голосування, виборчі права громадян, які тимчасово обмежені в пересуванні, основні положення Закону України «Про вибори Президента України», способи поновлення порушених прав виборців тощо.
Заходи проводилися шляхом проведення тематичних зустрічей, семінарів, флеш-мобів серед населення, зокрема, окремими цільовими аудиторіями: громадяни, яким лише виповнилося 18 років, і які вперше здійснюватимуть свій вибір; внутрішньо переміщені особи; громадяни, місце проживання яких не збігається з реєстрацією проживання, і які не знають, що робити, щоб проголосувати не в тому населеному пункті, де зареєстровані.
Показовим є те, що громада завжди позитивно реагує на правопросвітницьку роботу: керівництво установ вдячне за проведені заходи та готові до подальшої співпраці в цьому напрямі, люди із задоволенням і увагою приймають нові правові знання.

170419 3