назад

Про особливості відповідальності за вчинення кримінального діяння під впливом фізичного або психічного примусу говорили на Черкащині

В умовах військової агресії, громадяни України, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, можуть неодноразово піддаватися примусу до вчинення протиправних дій, тому надзвичайно важливим в таких умовах є розуміння змісту статті 40 Кримінального кодексу України, що передбачає можливість звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення діяння під впливом фізичного примусу.

Тож, з метою роз’яснення ключових положень статті, у приміщенні відділу «Центр надання адміністративних послуг» виконавчого комітету Городищенської міської ради, головна юристка сектору «Городищенського бюро правової допомоги» Смілянського місцевого центру з БВПД Наталія Крикун провела лекцію для громадян на тему: «Вчинення кримінально протиправного діяння під впливом фізичного або психічного примусу».

«Відповідно до статті 40 Кримінального кодексу України не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками. А нормативно-правові акти окупаційних сил та окупаційних адміністрацій російської федерації є нікчемними та не створюють жодних правових наслідків, а нікчемність цих актів не підлягає оскарженню та не може бути скасована», – зазначила Наталія Крикун.

Фізичний примус – це застосування до особи фізичного насильства з метою примусити її вчинити певні протиправні дії або не вчиняти певні дій, які особа повинна була б вчинити (бездіяльність) всупереч її волі.

Є два види фізичного примусу:

  • такий, що позбавляє особу, до якої застосовується, фізичної можливості вчинити дії на власний розсуд (наприклад, зв’язування, позбавлення волі, заподіяння тілесних ушкоджень, що призвели до втрати свідомості тощо);
  • спрямований на те, щоб психологічно зламати особу та змусити її вчинити протиправне діяння (наприклад, мордування, катування тощо).

У разі застосування фізичного примусу, який повністю виключає можливість особи діяти на власний розсуд, кримінальна відповідальність особи за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам повністю виключається на підставі частини першої статті 40 КК України.

Юристка розповіла присутнім, що згідно з частиною 2 цієї ж статті питання про кримінальну відповідальність особи за заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам, якщо ця особа зазнала фізичного примусу, внаслідок якого вона зберігала можливість керувати своїми діями, а також психічного примусу, вирішується за правилами крайньої необхідності відповідно до положень статті 39 КК України, а психічний примус у даному разі є обставиною, що виражає небезпеку.

Психічний примус полягає у  впливі на психіку особи з метою змусити її всупереч власній волі вчинити або утриматись від вчинення певних протиправних дій.

Для більш детального розуміння положень закону, фахівчиня відзначила, що при виключенні кримінальної протиправності діяння на підставі статті 40 КК України підлягають оцінці такі обставини;

  • характер та ступінь фізичного примусу,
  • індивідуальні фізичні можливості особи,
  • психічний стан, зокрема, у момент застосування фізичного чи психічного примусу.

Важливо, що кримінальній відповідальності підлягає особа, яка, перебуваючи під впливом фізичного чи психічного примусу, зберігала можливість керувати своїми діями, при цьому не перебуваючи в стані крайньої необхідності.

Також під час заходу Наталія Крикун роз’яснила громадянам, порядок отримання первинної та вторинної безоплатної правової допомоги, та розповсюдила інформаційні друковані матеріали системи безоплатної правової допомоги з актуальними правовими роз’ясненнями та контактною інформацією системи БПД.

Довідково. Отримати безоплатну правову допомогу громадяни можуть, безпосередньо у бюро правової допомоги, адресу яких можна знайти на нашому сайті: https://cutt.ly/uGMfqu1, а також дистанційно. Насамперед за єдиним телефонним номером системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні в межах України). Для дзвінків з-за закородну діє номер телефону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка за тарифами вашого оператора).