назад
24.11.16

Про останні зміни у порядку оформлення субсидії інформують у Третьому дніпропетровському місцевому центрі з надання БВПД

SDC12451Щодо  останніх нововведень у порядку оформлення субсидій, зокрема тих, що стосуються переліку доходів, консультує Едуард Абашія, головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної правової допомоги Третього дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД.

До сукупного доходу не враховується вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації. А також суми, яка виплачується в порядку компенсації шкоди, заподіяної працівникові за ушкодження його здоров’я, пов’язаної з виконанням ним трудових обов’язків. Також введено норму щодо призначення субсидій: сукупний дохід обчислюється, виходячи з прибутків, особам, яким виповнилося 14 років на 1 січня 2016 року. Раніше ця норма обліковувалася цифрою 18 років. Тобто, якщо будь-який громадянин України, якому виповнилося 14 років, має дохід – стипендію чи будь-який інший, що враховується Державною фіскальною службою, то він буде врахований до сукупного.

Для осіб, які досягли 18-річного віку і у яких середньомісячний сукупний дохід менший за прожитковий мінімум або відсутній (мова йде про тих громадян, які навчаються за денною формою і не отримують стипендій), сукупний дохід буде обраховуватися в розмірі 1378 грн. (мінімальний прожитковий мінімум станом на 31 грудня 2015 року).

Якщо особа, яка досягла 18-річного віку, отримує соціальну допомогу у вигляді пенсії, допомогу при усиновленні дитини і інше, тоді дохід вираховується за фактично отриманим. Якщо особа, яка досягла 18-річного віку, не отримує прибутків, сукупний дохід обраховується в розмірі двох прожиткових мінімумів.

Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування і які працюють відповідно до 1, 2 і 3 групи, раніше було встановлено такі норми: для 1-ої групи – один прожитковий мінімум, для 2-ої – два, для 3-ої – три. Тепер для цих громадян сукупний дохід обраховується не за минулий рік, а за місяць, який передує місяцю, в якому безпосередньо звертались за субсидією. Прибуток враховується для 1-ї групи – 2 прожиткові мінімуми, для 2-ї – 3, для 3-ї – 4.

А якщо родина особи, яка перебуває на строковій військовій службі, звертається за отриманням субсидій, до сукупного доходу враховується 50 % прожиткового мінімуму – тобто, 689 грн.Ще одне нововведення стосується непрацюючих пенсіонерів. Якщо раніше громадяни, які вийшли на пенсію (а в минулому році вони працювали), захотіли отримати субсидію та звернулися до управлінь соціального захисту, їхній дохід враховувався відповідно до того, який вони отримували минулого року. Цього року за умови, якщо пенсіонер не працює і, крім пенсії, не отримує інших доходів, йому враховується тільки пенсія, яку він отримав за минулий місяць.

Якщо ж пенсіонер отримує пенсію і при цьому ще отримує прибуток від здачі в оренду земельного паю, він не має права використовувати як сукупний дохід тільки розмір пенсії. Ця норма стосується тільки тих пенсіонерів, які працюють. Для непрацюючих цього року сукупний дохід при отриманні субсидії враховується за минулий місяць.

Нагадаємо, що Третій дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою:м. Дніпро, вул.Січових Стрільців, буд.90

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

{gallery}news/2016/11/24_1{/gallery}