назад

14114682 515571428633818 208416833 o

Продовжується інформування представників державних установ та громадськості про відкриття бюро правової допомоги в м.Монастириська.

25 серпня керівник Монастириського бюро правової допомоги Галина Джумак провела робочу зустріч з працівниками апарату Монастириського районного суду та прийняла участь у семінарі для учасників АТО.

В ході зустрічі із працівниками апарату Монастириського районного суду Галина Джумак повідомила, що з 01 вересня 2016 року розпочне свою роботу бюро правової допомоги в Монастириському районі, яке забезпечуватиме реалізацію прав громадян, шляхом отримання правових консультацій та роз’яснень, забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги, а також доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України.  Керівник бюро повідомила, що право на отримання саме вторинної правової допомоги в бюро мають такі категорії населення: малозабезпечені особи, інваліди, діти-сироти, люди, які претендують на статус біженця, ветерани війни, учасники АТО та їх сім’ї, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності, про надання психіатричної допомоги та реабілітовані особи.

За підсумками зустрічі досягнуто домовленостей про співпрацю сторін, зокрема перенаправлення суб’єктів права на безоплатну правову допомогу до бюро правової допомоги, оскільки більшість жителів Монастирищини звертаються за правовими питаннями саме до суду.

Цього ж дня Галина Джумак взяла участь у семінарі для учасників АТО, який проходив у Монастириському районному центрі зайнятості.

14191339 515571425300485 1014520043 oПрисутніх поінформовано про можливість отримати правові консультації та роз’яснення безпосередньо в бюро правової допомоги, а також отримати безоплатну вторинну правову допомогу – захист, складання процесуальних документів та представництво в суді.

Керівник бюро правової допомоги ознайомила учасників семінару із переліком категорій громадян, визначених пунктами 1, 2, 8-12 статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», які мають  право на безоплатну вторинну правову допомогу. Зокрема ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасники бойових дій (у тому числі учасники АТО із відповідним статусом, та члени сімей загиблих),  –  мають право на правові послуги стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом.

Одним з найпоширеніших питань, яке цікавило присутніх, було питання щодо надання пільг учасникам АТО у сфері оплати комунальних послуг. Джумак Галиною роз’яснено, що пільги для учасників бойових дій та осіб, прирівняних до них визначені статтею 12 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.

Учасники бойових дій, а також члени їх сімей, що проживають разом з ними, незалежно від виду житла чи форми власності на нього, мають право на такі житлово-комунальні пільги:

  • 75 % знижка на користування житлом;
  • 75 % знижка плати за користування комунальними послугами;
  • 75 % знижка вартості палива (в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення) і скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах середніх норм споживання.

Для отримання вищезазначених пільг необхідно зробити наступні кроки:

  • подати до  управління соціального захисту за місцем проживання документи для включення до Єдиного реєстру пільговиків: посвідчення учасника бойових дій, паспорт,  довідку про присвоєння ідентифікаційного номера, довідку про склад сім’ї,  свідоцтво про народження неповнолітніх дітей пільговика;
  • звернутися до постачальника/надавача послуг із заявою про оформлення пільги, який  приймає рішення на основі отриманих матеріалів і вносить зміни у відповідні нарахування.

На завершення семінару, керівник бюро поширила серед присутніх інформаційні буклети із зазначенням адреси та графіку роботи бюро правової допомоги.

Звернутись до Підволочиського бюро правової допомоги можна буде за адресою: м. Монастириська, вул.Шевченка,12А, 2-й поверх.

Графік роботи – з 9-ї до 18-ї год., крім суботи і неділі.

Контактні телефони: (03555) 2 12 72, (03552) 2 09 50.