назад

Про переваги застосування відновного правосуддя для неповнолітніх розповіли на Черкащині

З метою інформування громадян про те, як працює відновне правосуддя для неповнолітніх в Україні, фахівчиня Чорнобаївського бюро правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Інна Копійка провела інформаційну зустріч із клієнтами Золотоніського районного сектору № 2 філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області, в ході якої розповіла про переваги застосування відновного правосуддя для неповнолітніх у кримінальних провадженнях.

Юристка зазначила, що в Україні з 2019 року впроваджений пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», який реалізується на базі системи безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Спочатку Програма діяла у 6 регіонах, а з 2020 року поширена на всю територію України. За три роки, що діє Програма, чимала кількість неповнолітніх вже отримала можливість виправити ситуацію, що склалася у зв’язку з вчиненням кримінального правопорушення, та розпочати нове життя.

«Відновне правосуддя для неповнолітніх – це реальний шанс для дитини не стати засудженим, виправити ситуацію з нанесеною шкодою для потерпілої сторони, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних правопорушень», – наголосила Інна Копійка.

Слід зазначити, що відновне правосуддя ґрунтується на таких принципах, як добровільність і самовизначеність сторін, конфіденційність, прийняття правопорушником відповідальності за свій вчинок, відшкодування (усунення) завданої шкоди, активна участь сторін, залучення до процесу найближчого соціального оточення та представників місцевої влади, нейтральність посередника (неупередженого спеціаліста, який допомагає сторонам досягти порозуміння).

Мета Програми полягає у виправленні заподіяної шкоди завданим кримінальним правопорушенням, максимально ранньому виведенні неповнолітніх із кримінального процесу, ресоціалізації їх у суспільному житті та запобігання повторним кримінальним правопорушенням.

Підчас заходу фахівчиня розповіла слухачам і про умови застосування «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», до яких належать:

– наявність потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, або юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

– вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;

– визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;

– згода неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

Участь у Програмі для неповнолітнього означає усвідомлення наслідків власних дій і отримання можливостей виправити ситуацію, відновити почуття власної гідності, самоповаги та поваги інших, а також можливості бути звільненим від кримінальної відповідальності або отримання більш м’якого покарання, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних правопорушень.

Для потерпілих же участь у програмі відновного правосуддя дає можливість:

  • відновити відчуття безпеки – знати, які кроки зроблено, щоб правопорушення не повторилося;
  • швидко і більш реально отримати відшкодування нанесеної шкоди;
  • впоратися з негативними емоціями й переживаннями, спричиненими правопорушенням, та бути почутим;
  • отримати від неповнолітнього відповіді на питання, що стосуються правопорушення;
  • зрозуміти, чи усвідомив правопорушник відповідальність за вчинене;
  • розвинути почуття відповідальності у неповнолітнього і надати йому можливість для виправлення.