назад

Як працювала система БПД Полтавщини протягом поточного року обговорили на підсумковій нараді

20 грудня 2022 року відбулася підсумкова нарада керівного складу системи безоплатної правової допомоги в Полтавській області, основними завданнями якої було  підведення підсумків роботи системи в умовах воєнного стану,  забезпечення оптимального планування на 2023 рік,  порівняння роботи місцевих центрів з метою виявлення резервів удосконалення діяльності; розкриття першочергових завдань роботи системи у 2023 році; обговорення питань організації подальшої співпраці суб’єктів надання правових послуг у Полтавському регіоні.

Модератором заходу був директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області Олександр Черчатий.

Заступник директора Регіонального центру Ігор Клименко,  проаналізував роботу системи БПД області протягом 2002 року.  За його словами, незважаючи на воєнний стан кількість звернень громадян у порівнянні з минулим роком значно збільшилася. Станом на 15 грудня 2022 року  до фахівців системи БПД області звернулося понад 41 000 громадян, що на 4 000 більше ніж у попередньому році.  Кількість звернень говорить сама за себе, адже за роки своєї діяльності система БПД Полтавщини зарекомендувала себе як  дієва інституція у напрямі захисту прав громадян.  І це не просто цифри, а певні життєві ситуації людей,  які потребують вирішення у правовому полі. У цьому напрямі громадянам допомагають юристи  бюро правової допомоги та адвокати, які співпрацюють з нею.

Першочерговим  завданням перед системою в період дії воєнного стану  постає захист прав військовослужбовців, які наразі боронять нашу державу, а також, внутрішньпереміщених осіб, які через військову агресію були змушені покинути власні домівки та шукати прихистку у більш безпечних містах.

«Лише з початку роботу до місцевих центрів та бюро правової допомоги Полтавщини звернулося  майже 2 000  осіб з числа  військовослужбовців, ветеранів війни та учасників АТО за отриманням первинної правової допомоги у вигляді правових консультацій та правової інформації.

Правову допомогу у вигляді складання документів процесуального характеру та захист їх отримало маже 1000  захисників. Таку допомогу надавали юристи бюро правової допомоги та  адвокати, які співпрацюють із системою БПД» – повідомив Ігор Клименко.

З моменту запровадження воєнного стану в Україні фахівці системи безоплатної правової допомоги Полтавської області надали первинну правову допомогу близько 5 000 громадянам з числа внутрішньопереміщених осіб. Вторинну правову допомогу отримала  близько  1000   осіб.

Попри воєнний стан фахівці системи БПД Полтавщини працюють у робочому режимі: консультують, складаються документи, представляють інтереси громадян у судах,  виїжджають до жителів області за місцем проживання, проводять  правопросвітницькі заходи задля того, щоб кожен відчував захист держави у цей складний час.

Ключовими орієнтирами з питань   правопросвітницької роботи  фахівців системи БПД області  у 2023 році стануть проведення заходів для військовослужбовців, членів їх родин, а також внутрішньопереміщених осіб з питань відшкодування шкоди, внаслідок знищеного майна, фіксації воєнних злочинів, осіб. Правове інформування також передбачає проведення заходів для осіб, що постраждали  від сексуального насильства внаслідок збройної агресії, осіб, які зазнали позбавлення свободи та рідні, яких зникли безвісти.

Вже традиційно на зібранні відзначили кращих працівників системи БПД, її  партнерів –   голову ради адвокатів Полтавської області Володимира Скукіса, військового коменданта Полтавської області, начальника Полтавського зонального відділу військової служби правопорядку  –  Сергія Драченка,  начальника філії державної установи «Центр Пробації» в Полтавській області – Олександра Дем’яненка,  старшу інспекторку з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності з дислокацією в Полтавській області Управління дотримання прав людини Національної поліції України – Наталію Нечипуренко, регіональну координаторку взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області, член правління Громадської організації «Україна без тортур» – Віру Яковенко   та  адвокатів, які співпрацюють з нею.