назад

Про пільги особам з особливими фізичними потребами по зору ІІ групи та визнання недійсним договору дарування

17965099 1346123458766572 146561945 n

Нещодавно фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Філик та Ярослав Лис провели зустріч-інформування з працівниками і підопічними Великобережецького стаціонарного геріатричного відділення Кременецького районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Того ж дня фахівці місцевого центру здійснили виїзний прийом громадян.

За правовою допомогою до працівників центру звернулося четверо осіб. Питання, що цікавили громадян, стосувалися земельного, договірного та соціального права: які пільги має особа з обмеженими можливостями по зору 2-ї групи та визнання недійсним договору дарування.

Фахівці центру роз’яснили, що відповідно до Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, інваліди по зору другої групи мають право на такі пільги:

– безоплатне придбання лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування, за умови, що вони отримують пенсію, але не перевищує мінімального розміру пенсії, або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії; придбання ліків за рецептами лікарів з оплатою 50% від їх вартості при амбулаторному лікуванні;

– безкоштовне забезпечення санаторно-курортними путівками за наявності медичних показань;

– безоплатне або на пільгових умовах за наявності відповідного медичного висновку надання послуг з соціально-побутового і медобслуговування, забезпечення технічними та іншими засобами (протезно-ортопедичними виробами, засобами пересування, у тому числі кріслами-колясками з електроприводом, автомобілями тощо);

– пільгову і позачергове встановлення квартирного телефону; оплату послуг електрозв’язку за місцеві телефонні розмови з квартирних телефонів з почасовим (похвилинним, посекундним) обліком їх тривалості тільки за їх згодою;

– 50% знижки вартості проїзду на внутрішніх лініях (маршрутах) повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня;

– безкоштовний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі), а також всіма видами приміського транспорту;

– безкоштовне користування радіотрансляційної точкою.

18009167 1346123678766550 138294830 n

«Відповідно до законів України “Про місцеве самоврядування в Україні” та “Про місцеві державні адміністрації”, місцеві органи державної влади та місцевого самоврядування можуть надавати додаткові пільги малозабезпеченим верствам населення за рахунок коштів місцевих бюджетів». – наголосив Сергій Філик.

18009944 1346123842099867 326144213 n

Щодо визнання договору дарування недійсним, працівники МЦ розповіли, що для цього необхідно наявність низки підстав, до яких відносяться:

1) недотримання  в   момент   укладення   договору   стороною (сторонами) таких вимог:

– волевиявлення  учасника  правочину  має  бути   вільним   і відповідати його внутрішній волі;

– правочин має бути спрямований на реальне настання  правових наслідків, що обумовлені ним;

– правочин,  що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх,  неповнолітніх чи непрацездатних дітей;

2) договір  є  недійсним,  якщо  його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин):  у разі недотримання  вимоги  закону про нотаріальне посвідчення договору; укладення договору дарування від імені неповнолітнього без згоди органу опіки та піклування  не потребує рішення суду;

3) також договір є недійсним в разі:  недотримання  письмової форми;  вчинення  під  впливом помилки;  обману;  насильства;  під впливом  тяжкої  обставини,  тощо.  В   цьому разі   недійсність встановлюється судом.

18034895 1346123575433227 1874713303 n

У разі    розірвання   договору   дарування,   дарувальникові повертається  дарунок  у  натурі,  а  якщо  це  неможливо,  –   то компенсація  його  вартості.  На  вимоги  про скасування договору дарування застосовується позовна давність в один рік.

«У разі  визнання  договору  недійсним  дарунок  повертається дарувальнику, обдаровуваний може вимагати компенсацію за утримання в себе дарунка». – роз’яснив Сергій Філик.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59а, тел.: (03546) 2-52-33, kremenets.ternopil@legalaid.gov.ua, Skype: kremeneckiy_mc.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.