назад

29920798 1674068992638682 740887889 nКерівник Лановецького бюро правової допомоги Олена Радосюк  провела виїзний прийом громадян у консультаційному пункті  у Лановецькому районному осередку Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів».

Під час роботи мобільного консультаційного пункту до керівника бюро звернулася місцева жителька із питанням, що стосувалося трудового права: якими пільгами можуть користуватися працюючі матері дітей інвалідів.

Керівник бюро роз’яснила відвідувачці: якщо в сім’ї є дитина-інвалід, то для працюючих батьків також передбачені пільги на законодавчому рівні, зокрема, у Законі України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» встановлено право на державну соціальну допомогу дітям з інвалідністю  у 2018 р. у розмірі 70 відсотків від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Особи, які доглядають за дітьми з інвалідністю, мають право отримувати надбавку по догляду за дитиною-інвалідом. Надбавки по догляду призначаються одному з батьків, який фактично доглядає за дитиною-інвалідом і ніде не працює, не вчиться, не проходить службу або перебуває у відпустці «своїм коштом», декретній відпустці або відпустці по догляду за дитиною до 3 років.

Окрім того, трудове  законодавство також гарантує пільги матерям дітей з інвалідністю  в Україні:

жінку з дитиною з інвалідністю заборонено без її згоди тимчасово переводити на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, або ж відправляти у відрядження.• жінка, яка виховує дитину з інвалідністю, має право на скорочену тривалість робочого часу. Для таких жінок на їх прохання роботодавцем в обов’язковому порядку встановлюється неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

тільки за згодою жінки, яка виховує дитину з інвалідністю, її можуть залучити до позанормових робіт.

власник зобов’язаний видавати матері дитини з інвалідністю безкоштовно або на пільгових умовах путівки в санаторій, а також виплачувати матеріальну допомогу.

матері дитини з інвалідністю гарантована додаткова щорічна оплачувана відпустка в розмірі 10 календарних днів.

одиноким матерям заборонено відмовляти в прийнятті на роботу через наявність у неї дитини з інвалідністю.

одинока мати, яка має дитину з інвалідністю, приймається на роботу без проходження випробувального терміну.

Закон також передбачає додаткові права батьків дитини з інвалідністю, які працюють, при звільненні:

всупереч загальному правилу про необхідність завчасно повідомляти про дату звільнення за власним бажанням (за 2 тижні), працівник, який виховує  дитину з інвалідністю, має право звільнитися до закінчення зазначеного терміну, якщо це пов’язано з доглядом за дитиною-інвалідом.

при звільненні працівникам, які мають повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А першої групи, виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної та додаткової відпустки.

Довідково: Лановецьке бюро правової допомоги розміщене за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А (4 поверх); тел. (03549) 2-24-59.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.