назад

Про попередження торгівлі людьми говорили зі студентами ДВНЗ «Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу»

karitas 3Торгівля людьми – одна із актуальних проблем сучасної України та всього світу. Жертвами сучасних форм рабства щорічно стають мільйони людей. 

З метою висвітлення даної проблеми, надання алгоритму дій з питань безпечного виїзду для навчання, одруження та працевлаштування за кордоном, фахівчиня Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Дімова спільно з психологами благодійного фонду «Карітас Одеса УГКЦ» Олексієм та Аллою Тихолаз провели захід для студентів 2 курсу економіко-правового факультету ДВНЗ «Одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу».

karitas 1

karitas 2

karitas 3

Представники «Карітас Одеса УГКЦ» розповіли присутнім про загальні правила безпечного працевлаштування за кордоном, щоб не стати жертвою або «живим товаром», відповідно до яких:

  • особі необхідно самостійно дізнатися про візу у посольстві країни, до якої вона збираєтесь;
  • перевірити запропонований контракт на працевлаштування або навчання за кордоном у спеціаліста;
  • пам’ятати, що посередники можуть виявитися вкрай ненадійними. Ретельно перевірте, чи мають вони відповідну ліцензію, у разі, якщо все ж користуєтесь послугами посередників;
  • оформлювати та сплачувати за всі документи, пов’язані з поїздкою, самостійно (паспорт, віза, страховий поліс, проїзді квитки тощо);
  • зробити декілька фотокопій паспорту, візи та інших документів, пов’язаних з поїздкою, для себе та своїх рідних та близьких;
  • повідомити своїх родичів, близьких або друзів про деталі своєї поїздки, регулярно підтримувати з ними зв’язки, поки перебуватимете за кордоном;
  • довіряти свої документи лише уповноваженим посадови особам (працівникам прикордонних служб, поліції тощо), ні в якому разі не залишайте свій паспорт у якості застави або «для реєстрації»;
  • взяти з собою контактну інформацію посольства чи консульства України в країні, до якої збираєтесь;
  • дізнатися про організації, які допомагають мігрантам у скрутних ситуаціях, в країні до якої прямуєте.

Під час заходу студенти переглянули стрічку «Не стань живим товаром!».

Тетяна Дімова донесла до відома слухачів основні принципи державної політики у сфері надання безоплатної правової допомоги, послуги які можна отримати в місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«Діти, тобто особи до 18 років, в разі необхідності можуть звернутися до будь-якого центру або бюро правової допомоги та отримати допомогу адвоката за державний рахунок», – зазначила вона.                                                                    

Фахівчиня також акцентувала увагу, що кожний бажаючий може проконсультуватися в центрі з питань безпечного виїзду для навчання, одруження та працевлаштування за кордоном.

Слухачам надали брошури Благодійного фонду «Карітас Одеса УГКЦ» з коротким роз’ясненням необхідних дій, які необхідно зробити, щоб подбати про власну безпеку до від’їзду за кордон, а також інформаційні матеріали Центру.

З метою отримання правових консультацій можна звернутися до Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1. тел. +38 (048) 793-14-20.