назад

Про попередження в діяльності працівників поліції катувань говорили на плановому занятті

image11 лютого начальниця відділу Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко для поліцейських територіальних відділів ГУНП у Херсонській області провела заняття, під час якого нагадала про заборону катувань, порядок інформування центрів безоплатної вторинної правової допомоги про затримання осіб, повідомила про новели законодавства щодо протидії домашньому насильству, відповідальності за булінг та відповіла на питання, що цікавили аудиторію.

image2Говорячи про права і свободи, які захищаються Конвенцією про захист прав і основних свобод людини, фахівчиня   системи БПД акцентувала увагу на 3-й статті: «Нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню».

Окрім того, спікер попередила, що згідно з Конвенцією, яку Україна ратифікувала в 1997 році, кожний має право, в разі порушення його прав і свобод з боку державних органів, звернутися зі скаргою до Європейського суду з прав людини. Разом з тим Олена Іпатенко зазначила, що створення мережі центрів безоплатної правової допомоги значно покращило доступ громадян до правосуддя, так само як і запроваджений Міністерством юстиції України проект «Я МАЮ ПРАВО!», який націлений на підвищення рівня знань та поінформованості громадян щодо реалізації та захисту своїх прав, гарантованих Конституцією та законами України, у різних сферах життя.

image3У той же час вона закликала працівників поліції дотримуватися в практичній діяльності вимог Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року №1363.

Порядок складання термінових заборонних приписів стосовно кривдників викликав жваве обговорення, і представники правоохоронних органів повідомили, з якими труднощами стикаються на практиці.

Олена Вікторівна, своєю чергою, пояснила, які заходи може містити терміновий заборонний припис та чому надаються пріоритети під час його винесення, як діяти представникам поліції, якщо кривдник відмовляється добровільно залишити місце проживання постраждалої особи.

Не залишилися поза увагою й законодавчі нововведення, спрямовані на протидію булінгу. Олена Іпатенко попередила, що до поліцейських будуть звертатися керівники навчальних закладів з метою залучення їх до внутрішніх розслідувань, у зв´язку з чим надала кілька корисних рекомендацій.