назад

Про порядок звільнення у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору роз’яснили представники Шумського бюро

01051925 1347124605333124 1657556050 n

6 квітня заступник керівника Шумського бюро правової допомоги Наталія Писаренко, в складі робочої групи на чолі з головою Шумської районної ради Тарасом Корцем та першим заступником голови Шумської районної державної адміністрації Віктором Штурмою, зустрілася з жителями громади села с. Загайці для того, щоб обговорити правові питання. У цей же день керівник Шумського бюро правової допомоги Віктор Липка провів виїзний прийом громадян у консультаційному пункті Великодедеркальської територіальної громади Шумського району.

Наталія Писаренко ознайомила присутніх із системою безоплатної правової допомоги, етапами її створення, з їх правом на правову допомогу, яке гарантоване ст. 59 Конституції України, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема із суб’єктами права на БВПД, зазначеними у статті 14 Закону та переліком підтверджуючих документів, необхідних для отримання такої допомоги.

02035730 1347124661999785 1046014065 n

Крім того, фахівець бюро проінформувала жителів села про те, що з 1 вересня  2016 року в Шумську працює бюро правової допомоги та роз’яснила, що звернувшись у бюро можна отримати необхідні юридичні консультації, роз’яснення з правових питань і доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, а також подати звернення про надання  безоплатної вторинної  правової  допомоги.

За правовою допомогою до Віктора Липки звернулося семеро осіб. Громадяни цікавилися питаннями, що стосувалися галузі соціального забезпечення, трудового, житлового, земельного та спадкового права.

Зокрема, одного із відвідувачів цікавило питання порядку звільнення у зв’язку із закінченням строку дії трудового договору.

03035551 1347124701999781 91389825 n

Віктор Липка роз’яснив, що відповідно до частини 2 статті 23 Кодексу Законів про Працю (далі – КЗпП) строковий договір укладається, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру роботи, умов її виконання, інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавством. Однією із підстав припинення договору є закінчення строку дії трудового договору (п. 2 частини першої ст. 36 КЗпП).

Якщо такий строк закінчився, а трудові відносини фактично тривають і сторони не вимагають їх припинення, то дія договору відповідно до частини першої ст.391 КЗпП вважається продовженою на невизначений строк. Щоб уникнути цього, роботодавцю необхідно в останній день дії строкового договору видати наказ про його припинення. Оскільки сторони строкового трудового договору заздалегідь, ще під час його укладення, домовляються про період трудових відносин, вимагати від працівника написати заяву про припинення договору немає потреби.

Звільнити працівника у зв’язку із закінченням строку трудового договору можна як у період тимчасової непрацездатності, так і під час перебування його у відпустці, оскільки заборона щодо звільнення в такі періоди, встановлена частиною третьою ст. 40 КЗпП, стосується лише звільнення працівників з ініціативи роботодавця за підстав, передбачених у ст. ст. 40, 41 КЗпП.

Відповідно до частини третьої статті 184 КЗпП звільнення після закінчення строкового трудового договору вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох/шести років, одиноких матерів за наявності дитини віком до 14 років або дитини-інваліда допускається лише за умови їх обов’язкового працевлаштування. На період працевлаштування за ними зберігається середня заробітна плата, але не більше трьох місяців із дня закінчення строкового трудового договору.

Роботодавець, відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993р. №58 має видати працівникові трудову книжку з внесеним до неї записом про звільненняв останній день його роботи.  Якщо працівник у день звільнення буде відсутній на роботі, то роботодавець повинен надіслати в цей день йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки. У разі затримки видачі трудової книжки роботодавцю доведеться сплатити працівникові середній заробіток за весь час до дати її фактичної видачі.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Ланівецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Звернутися за правовими консультаціями, а також за повною інформацією щодо права на безоплатну вторинну правову допомогу можна до Шумського бюро правової допомоги за адресою: м. Шумськ, вул. Шевченка, 3;  тел.: (03558) 2-24-45.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.