назад
31.08.17

Про потенційні напрями співпраці між системою БПД та Моніторинговою місією ООН з прав людини говорили в Києві

Учора, 30 серпня, у столиці відбулася зустріч представників Координаційного центру з надання правової допомоги та Моніторингової місії ООН з прав людини з метою обговорення потенційних напрямів співробітництва.

Учасниками зустрічі зі сторони Моніторингової місії ООН стали голова місії Фіона Фрейзер та радник з прав людини Сергій Курносенко, зі сторони Координаційного центру – перший заступник директора та заступник директора Мирослав Лаврінок і Сергій Троценко, а також начальниця управління забезпечення доступу до правової допомоги Олена Сінчук та головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва Олександр Дейнеко.

Учасники зустрічі обговорили особливості функціонування системи надання безоплатної правової допомоги (БПД) в Україні. Пані Фрейзер схвально відгукнулися щодо швидких темпів становлення системи, а також значного географічного покриття території України точками доступу до БПД. У свою чергу, вона розповіла про мандат Місії, основні напрями її діяльності та нещодавнє відкриття нових офісів Місії у Краматорську та Луганську. Представники Місії позитивно відзначили досвід своєї співпраці з центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) та адвокатами, які надають таку допомогу, у тих регіонах, де працюють представництва Місії.

3 UNDP

Сергій Троценко розповів про актуальний стан та перспективні напрямки розвитку системи надання БПД. Мова в основному йшла про децентралізацію у системі; розробку та впровадження стандартів якості надання безоплатної первинної правової допомоги, а також вторинної правової допомоги у цивільних та адміністративних справах; людський потенціал та інституційну спроможність системи на сучасному етапі.

Особливо представників Місії цікавило дотримання норм законодавства щодо інформування про затримання осіб Національною поліцією та Службою безпеки України, а також форми реагування центрів з надання БВПД на порушення працівниками згаданих інституцій прав затриманих осіб, у тому числі права на БПД. Мирослав Лаврінок та Олена Сінчук розповіли про ситуацію у цій сфері та складнощі з налагодження співпраці з правоохоронними органами, відзначивши, однак, прогрес такої співпраці із Національною поліцією. Так, представників Місії ознайомили із відповідними заходами, що здійснюються регіональними центрами з надання БВПД, та надали відомі дані про дисциплінарні стягнення, що застосовуються до порушників.

1 UNDP

Окремо розмова велася про умови та особливості роботи пунктів доступу до БПД, зокрема, мобільних консультаційних пунктів, що функціонують на постійній основі у складі фахівців-юристів центрів з надання БВПД, поблизу лінії зіткнення на Сході України, а також проблеми, пов’язані з браком адвокатів на цій території, та шляхи їх вирішення. Голова Місії в цілому позитивно відзначила готовність працівників системи БПД надавати правові послуги для людей навіть у таких складних та небезпечних умовах.

Після окреслення напрямків роботи та проблем, з якими стикаються обидві організації, учасники обговорили потенційні напрямки співробітництва. Так, зокрема, представники Місії висловили готовність надати методичну допомогу Координаційному центру у створенні тренінгових програм для адвокатів, особливо у питаннях, пов’язаних із захистом прав осіб, затриманих у зв’язку зі збройним конфліктом на сході України, а також – проводити регулярні зустрічі з представниками системи для обговорення актуальних проблем реформування сфери правосуддя в Україні та шляхів їх вирішення, та налагодити постійний обмін інформацією щодо дотримання прав людини, що становить взаємний інтерес.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook              YouTube YouTube               Google Google+          т Twitter