назад

Про повірку газових лічильників інформували в Охтирці

 

OkM 181106  01Повірка лічильників газу здійснюється періодично. Для того, щоб громадяни дізналися про права та обов’язки з даного питання, у Охтирському міському центрі соціального обслуговування населення проведено інформаційний семінар. Для соціальних працівників цієї установи інформування проводила фахівчиня Охтирського місцевого центру з надання БВПД Марина Лапоног.

Присутнім повідомлено, що періодична повірка (у тому числі демонтаж, транспортування, монтаж, технічне обслуговування та пов’язаний з такою повіркою ремонт) лічильників газу, які встановлені для розрахунків за спожитий природний газ побутовими споживачами (населенням) для їх побутових потреб, здійснюється за рахунок Оператора ГРМ незалежно від того, чи є він власником ЗВТ.

«Якщо заходи з періодичної повірки лічильників будуть здійснюватися одразу для всіх побутових споживачів багатоквартирного будинку (чи його під’їзду), повинно бути завчасно вивішено оголошення в доступному для громадян місці», – розповіла Марина Лапоног.Юрист проінформувала про те, що громадянин, на території та/або в приміщенні якого встановлений лічильник газу, зобов’язаний забезпечити доступ представникам Оператора ГРМ після пред’явлення ними службових посвідчень для проведення робіт з демонтажу лічильника на повірку (або його повірки на місці встановлення). «У разі ж вашої відмови режим нарахування об’ємів газу зміниться (середнє споживання, що може перевищувати споживання за об’ємів газу за лічильником)», – повідомила фахівчиня.

Учасники семінару дізналися про свої права у випадках, коли лічильник після здійсненої повірки виявився непридатним до подальшої експлуатації. Зокрема, рішення про доцільність його ремонту приймає Оператор ГРМ, враховуючи технічні та економічні чинники. У разі прийняття Оператором ГРМ рішення про доцільність ремонту Оператор ГРМ зобов’язаний встановити відремонтований лічильник газу споживача протягом 2 місяців з дати його зняття.

Якщо ж Оператором ГРМ прийнято рішення про недоцільність проведення ремонту лічильника газу, він зобов’язаний протягом 15 робочих днів після результатів проведення періодичної повірки (але не пізніше двомісячного строку після зняття лічильника газу на періодичну повірку) безкоштовно встановити власний розрахунковий лічильник газу (аналогічного типорозміру) для подальших комерційних розрахунків і в цей самий строк повернути споживачеві його лічильник газу та письмово повідомити споживача про результати проведення періодичної повірки і прийняте рішення щодо недоцільності ремонту лічильника газу. У такому разі громадянин не може відмовитися від встановлення лічильника газу Оператора ГРМ.

Крім того, Марина Лапоног акцентувала увагу на тому, що зняття лічильника газу на періодичну повірку здійснюється у присутності споживача (власника або наймача об’єкта побутового споживача). За необхідності розпломбування лічильника газу представник Оператора ГРМ складає акт розпломбування, який підписується споживачем (власником або наймачем об’єкта побутового споживача).

OkM 181106  03Після семінару усі присутні отримали відповіді з даного питання, а також інформаційні матеріали системи безоплатної правової допомоги.

Довідково: Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність»; Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу».

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Великописарівське бюро правової допомоги –
42800, смт Велика Писарівка вул. Ярослава Мудрого, 1. тел. (05457) 5-15-20, 5-18-77

Лебединське бюро правової допомоги –
42200, м. Лебедин , пл. Соборна, 29. тел. (05445) 2-14-12, (05445) 2-14-15

Тростянецьке бюро правової допомоги –
42600, м. Тростянець, вул. Л. Татаренка, 4. тел. (05458) 6-60-52, (05458) 6-62-52

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.