назад

Про позитивну практику Першого миколаївського місцевого центру з надання БВПД

Ще з 2015 року соціально незахищені верстви населення отримували правову допомогу від працівників Першого миколаївського місцевого центру з надання БВПД, а з початку серпня 2016 року у Першому МЦ почав офіційно працювати відділ представництва (далі – відділ), мета якого – представляти інтереси громадян соціально вразливих категорій, що мають право на безоплатну правову допомогу у суді, складати процесуальні документи. Від початку вересня до цієї справи також долучилися бюро правової допомоги. Станом на 20 листопада 2016 року співробітникам центру було видано 32 доручення, і вже 12 справ завершено.

Дуже добре працівникам Першого МЦ запам’ятався наступний випадок: до фахівців поступило звернення щодо правової допомоги та захисту в суді інтересів особи соціально незахищеної категорії – громадянина з особливими потребами.

Доручення отримала заступник начальника відділу представництва Вікторія Пазурчик – саме вона склала позов, зібрала докази, а також представила інтереси громадянина в суді. Останній, вивчивши обставини справи, став на бік клієнта і виніс рішення на його користь.

Інший випадок із практики:  до центру за допомогою в складенні документів щодо розлучення та стягнення аліментів звернулась громадянка К. –  доручення було видано, і Вікторія Пазурчик почала роботу, на перший погляд, над простою справою, у той же час, розуміючи, що за документами стоять люди, їх долі.

Разом з клієнтом була розроблена стратегія, складено позов, зібрані докази. Завдяки підготовці до процесу суд задовольнив усі вимоги, та з відповідача на користь клієнта стягнуто аліменти на утримання дружини у розмірі 1450 грн., та на утримання дитини – у розмірі 1228 грн.

Крім представництва у суді, відділом постійно надаються консультації суб’єктам права на безоплатну вторинну правову допомогу: надано 32 юридичні консультації, за запитами складено 16 документів, серед яких є скарги, заяви. Також призначено до розгляду 9 справ, у яких братимуть участь працівники відділу представництва; складено 10 процесуальних документів. 

Надається і первинна допомога: за цей період вже надано 61 первинну консультацію з відвідувачами центру,  складено 19 документів.

Робота відділу представництва Першого миколаївського місцевого центру з надання БВПД – ефективна і вкрай важлива, адже саме завдяки їй здійснюється дотримання прав тих верств населення, про які не можна забувати.