назад

Про права і гарантії для працівників, які постраждали від мобінгу на робочому місті розповіли безробітним Козельщини

Останнім часом в Україні питання протидії психологічному насильству на роботі стало підійматися все частіше.  Керівник, який постійно незадоволений роботою, образливі жарти та плітки серед колег, наклепи та обман — усе це зустрічається багатьом на кар’єрному шляху. Деколи може здаватися, що просто не пощастило потрапити у токсичний колектив і це ж «усього лише робота».

Верховна Рада ухвалила відповідний закон, що передбачає адміністративну відповідальність за мобінг — цькування у колективі.

Задля   правового інформування   громадян  про  поняття мобінгу,  як захистити  від нього,  реагувати на його прояви та яка відповідальність передбачена за порушення прав працівників    розповіла   фахівчиня  Козельщинського бюро правової допомоги Ілона Свистун  під час  семінару на тему: “Права і гарантії для працівників, які постраждали від мобінгу на робочому місті, який відбувся у  Козельщинській районній філії Полтавського обласного центру зайнятості.

Юристка бюро правової допомоги  поінформувала про те, що   відповідно до Кодексу законів по працю України стаття 2-2 визначає мобінг (цькування) як систематичні, тобто повторювані, тривалі умисні дії або бездіяльність роботодавця, окремих працівників або групи працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження честі та гідності працівника, його ділової репутації, у тому числі з метою набуття, зміни або припинення ним трудових прав та обов’язків, що проявляються у формі психологічного та/або економічного тиску, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, створення стосовно працівника напруженої, ворожої, образливої атмосфери, у тому числі такої, що змушує його недооцінювати свою професійну придатність.

«Особа, яка вважає, що зазнала мобінгу, має право звернутися до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. На сьогоднішній день, таким органом є Державна служба з питань праці. Також можна звернутися до суду з позовною заявою щодо визнання фактів цькування та їх усунення» – повідомила Ілона Свистун.

За її словами  відповідно до п.12 ч.1 ст. 40 Кодексу законів про працю України, вчинення працівником мобінгу є підставою для звільнення з ініціативи роботодавця, у випадку встановленого судовим рішенням, що набрало законної сили. Крім цього, відповідно до ст. 173-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення вчинення мобінгу працівника тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин і накладення штрафу на фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю, посадових осіб – від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин.

Наприкінці семінару,  представниця системи БПД області роз’яснила норми законодавства, які регулюють надання безоплатної правової допомоги, а саме було обговорено, що таке первинна та вторинна правова допомога, категорії клієнтів, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, порядок її отримання тощо.

Козельщинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт. Козельщина,  вул. Остроградського,75/15; тел.: (05342) 3-14-40.  Прийом громадян щоденно з 09.00-18.00  без перерви.  Субота, неділя — вихідний.