назад

Про права людини говорили з експертами ОБСЄ

1У рамках відзначення 70-річчя прийняття Загальної Декларації прав людини та Всеукраїнського тижня права 11 грудня керівництво Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області разом з представниками Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі провели зустрічі-дискусію в рамках ОБСЄ Cafe.

 

2

3

 

На початку зустрічі своїми думками та поглядами поділився керівник Івано-Франківського відділення Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співробітництва в Європі Девід Піге. Він познайомив присутніх із своєю командою, яка працює в Івано-Франківському відділенні, а це: заступник керівника Івано-Франківського відділення СММ ОБСЄ Санер Ахмедом, спостерігач, фахівець з питань верховенства права Лука Коста, координатор по роботі з медіа Петро Насадюк, перекладач Тетяна Білоус. Загалом у офісі працюють 13 міжнародних спостерігачів та 9 українських колег.

4

5

Девід Піге розказав, що згідно з Гельсінкським Заключним актом про права людини 1975 року, до основних напрямів діяльності Організації відносяться наступні: питання, що стосуються безпеки в Європі; співробітництво в галузі економіки, науки, технологій та довкілля; співробітництво в гуманітарній та інших сферах (права людини, інформація, культура, освіта). Сьогодні ОБСЄ є найбільшою регіональною організацією, яка об’єднує 57 держав Європи, Центральної Азії та Північної Америки для розвитку політичного діалогу та співробітництва у сфері безпеки в усіх її вимірах: воєнно-політичному, економічно-екологічному та гуманітарному.

6

7

У 2014 році за результатами тривалих переговорів держави-учасниці ОБСЄ прийняли рішення про направлення в Україну Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ ОБСЄ). Згідно з прийнятим рішенням, СММ збирає інформацію та повідомляє держави-учасниці про безпекову ситуацію у зоні відповідальності, встановлює та інформує про факти інцидентів, включно щодо порушення базових принципів та зобов’язань в рамках ОБСЄ, здійснює моніторинг ситуації із дотримання прав людини та основних свобод, сприяє діалогу з метою зменшення напруженості та нормалізації ситуації.

8

9

В.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук розповів присутнім у своїй презентації про діяльність Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД в області, повноваження бюро правової допомоги, озвучив статистичні дані по системі безоплатної правової допомоги в області.Він звернув увагу слухачів про проведення з 3 грудня 2018 року по 31 січня 2019 року конкурсу з відбору адвокатів , які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

10

11

На завершення виступу в.о. директора Регіонального центру розказав про важливість всеукраїнського проекту «Я маю право» та ознайомив зі змістом інформаційних буклетів, які й було розповсюджено учасникам зустрічі.

12

13

Начальник філії державної установи «Центр пробації» в Івано-Франківській області Оксана Устимчук у своєму виступірозказала про систему пробації в Україні тазауважила: «Пробація полягає не в покаранні, а шляхом переконання забезпечувати права засуджених».

14

15

Інший член Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки та співробітництва в Україні, спостерігач, відповідальний за питання верховенства права, Лука Коста познайомив аудиторію з гуманітарними аспектами роботи місії. Крім того, присутнім представив тема тичний звіт про «Доступ до правосуддя в контексті конфлікту в Україні».

16

17

Під час виступу на зустрічі-дискусію в рамках ОБСЄ Cafe регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Людмила Непийвода розказала, що ухвалена 70 років тому Загальна декларація про права людини є актуальною і сьогодні. Адже, навіть за умови воєнного конфлікту в державі, права людини мають залишатися недоторканними. Аналізуючи статистичні дані встановлено, що кількість звернень до Уповноваженого з кожним роком збільшується. Якщо у 2014 році звернулось близько 30,0 тис. осіб, то у 2017 ˗ понад 158,0 тис. З вищезазначеного випливають і види порушених прав – більше половини (53 % від загальної кількості письмових звернень) – це громадянські права. «Офіс Уповноваженого вживатиме заходів щодо підвищення правової інформованості населення про права і свободи людини та забезпечення права на звернення. Адже, чим більше освічених у правовому відношенні буде громадян та посадових осіб, тим вищою буде правова культура нашого суспільства», ˗ сказала вона.

18

19

Наприкінці організатори подякували запрошеним партнерам системи безоплатної правової допомоги за активну участь в зустрічі-дискусії в рамках ОБСЄ Cafe. А саме, державній установі «Центр пробації» в Івано-Франківській області, офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області, управлінню державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в області, Університету Короля Данила, громадській організації «Галицька Правозахисна Група», громадській організації «Молода Просвіта Прикарпаття», Івано-Франківському відділенню Асоціації правників України, журналістці, ведучій радіопередачі «Наше право», яка висвітлює правові питання на обласному радіо «Карпати» філії ПАТ «НСТУ» «Івано-Франківської регіональної дирекції» ТРК «Карпати» Любові Крайні.


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)