назад

Про права людини та що робити, коли Вас затримали: разом із поліцейським-“омбудсменом” відвідали центр зайнятості

18644328 1385116378200644 1879589316 n

23 травня працівники системи безоплатної правової допомоги Тернопільщини Олег Кононенко (Регіональний центр з надання БВПД) та Оксана Покиньборода (Бережанське бюро правової допомоги) відвідали центр зайнятості, що у м. Бережани. Представник інтересів Управління забезпечення прав людини в Тернопільському регіоні (поліцейський-“омбудсмен”) Валентина Августович організувала в установі семінар на тему: «Права людини у діяльності поліції». Метою заходу слугувало прагнення розширити розуміння жителів району на важливість вміти вчасно захистити свої права.

У процесі проведення заходу фахівці розповіли працівникам центру зайнятості та усім охочим відвідувачам які є права людини, їхні види, способи їх захисту. Валентина Августович проінформувала про роль та напрями роботи Управління Центрального апарату Національної поліції у взаємодії із людьми і які його функції.

18741679 1385116351533980 1325682911 n

Окрім того, робоча команда спільно із учасниками семінару провели навчальну гру «питання-відповіді». Під час гри усі зацікавлені жителі Бережанщини мали змогу задати питання на правову тематику та отримати на них кваліфіковані відповіді. Присутні запитували кому саме може надаватися безоплатна правова допомога, в які терміни вона надається та які документи потрібно подати для того, щоб її одержати. Олег Кононенко разом із Оксаною Покиньбородою не залишили без уваги жодне запитання. Працівники системи безоплатної правової допомоги разом із Валентиною Августович також провели порівняльну характеристику завдань та функцій тогочасного органу міліції із теперішньою поліцією.

Наприкінці семінару Валентина Августович озвучила думку про необхідність проведення подібних правопросвітницьких  заходів в усіх центрах зайнятості Тернопільщини.

ЦЕ ВАЖЛИВО!

Що треба знати, якщо Вас затримали?

Поводьтеся із поліцейськими ввічливо, не проявляйте агресії, не панікуйте;

Запитайте в поліцейського його посаду, звання, прізвище, ім’я та по батькові. Занотуйте дані про це.

Вимагайте вказати мету та мотиви Вашого затримання.

Зателефонуйте на «102» та повідомте інформацію хто Вас затримав, де і точний час затримання – це допоможе зафіксувати реальний час Вашого затримання.

Повідомте своїх близьких про місце свого перебування, переміщення.

При можливості, ведіть відеофіксацію.

У разі, якщо Вас доставили до органу поліції, вимагайте фіксації Вашого перебування в Журналі обліку доставлених, відвідувачів та запрошених.

Якщо Вам повідомили, що Ви – затриманий, то Ваш статус має бути записано як «затриманий», а не «доставлений», «відвідувач» чи «запрошений». Перевірте уважно інформацію про те, як Вас записали.

Якщо потребуєте адвоката на безоплатній основі, вимагайте від поліцейських, аби забезпечили його прибуття, зателефонувавши до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, або ж самі зателефонуйте туди за номером телефону 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Вимагайте складання протоколу про адміністративне затримання.

Якщо поліцейський має провести особистий огляд та огляд Ваших речей – вимагайте запрошення двох понятих, які підтвердять наявність чи відсутність заборонених речей тощо.

Обов’язково ознайомтесь зі всіма матеріалами справи перед проставленням підпису та отримайте їхні копії.

Ви маєте право додавати свої пояснення, докази, клопотання, заяви. У Вас є також право самим залучати свідків чи понятих.

Довідково: Регіональний центр з надання БВПД у Тернопільській області знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. За Рудкою, 33.