назад

Про права ув’язнених жінок говорили під час візиту до Чернігівської виправної колонії №44.

В рамках проведення запланованих заходів з правопросвітницької роботи та надання правових консультацій, забезпечення рівного доступу громадян, в тому числі і засуджених для отримання безоплатної правової допомоги спільно з партнерами 16 липня 2019 було проведено інформаційно-роз’яснювальний захід.
До участі в якому долучились очільниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко, начальник відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Бойко, головний спеціаліст відділу Наталія Воронецька спільно з першим заступником начальника Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Іриною Жмакою, представниками Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Віктором Тарасовим, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Тетяною Кореньковою та регіональним координатором із зв’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Аллою Лепехою.

Під час свого виступу Ірина Протченоко ознайомила присутніх з діяльністю системи безоплатної правової допомоги. Розповіла про роботу місцевих центрів та регіонального центру, відмінність в їх компетенції зокрема, що для отримання допомоги в адміністративних чи цивільних питаннях потрібно звертатись до місцевих центрів, а регіональний центр займається залученням адвокатів в кримінальних провадженнях.
Також, вона довела до відома присутніх, що система безоплатної правової допомоги спільно з фахівцями організації «Медичний проектний центр» за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» при фінансуванні Міністерства міжнародних справ Канади проводить інформаційну кампанію «Здоров’я жінок в Україні: права, можливості та рекомендації». Метою якої є більше розповісти жінкам в Україні про їхні права та можливості у сфері охорони здоров’я, а також ознайомити з рекомендаціями, як українських фахівців та і ВООЗ. Також, програма інформує жінок про їх трудові права, пов’язані зі станом здоров’я.
Юлія Бойко інформувала про порядок звернень та відмінність між первинною правовою допомогою (консультації, складання документів не процесуального характеру), яка доступна всім особам, що знаходяться під юрисдикцією України та вторинною правовою допомогою (складання документів процесуального характеру, представництво та захист особи), яка надається, відповідно до статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Тетяна Коренькова звернула увагу на те, що умови тримання в Чернігівській виправній колонії передбачають перебування ув’язнених жінок разом з своїми дітьми. Розповіла присутнім про права засуджених жінок. Що особливий статус жінки в суспільстві, як матері та виховательки дітей, а також з метою зменшення негативних наслідків пов’язаних з відбуванням покарання закон передбачає особливий статус жінки в умовах ізоляції від суспільства, надає їй пільгові умови під час відбування покарання. Особливо це стосується вагітних жінок, жінок-годувальниць та жінок, які мають дітей віком до 3 років. Що визначено статтею 141 Кримінально-виконавчого кодексу України.

Відповідно до статті 142 цього кодексу засудженій жінці, що сумлінно ставиться до праці, дотримується, вимог режиму може бути дозволено проживання за межами виправної колонії на час звільнення від роботи у зв’язку з вагітністю і пологами, а також до досягнення дитиною 3-річного віку. Вона нагадала, що діти мають право на перебування з матір’ю до досягнення трьох річного віку, після чого направляються до відповідних виховних закладів, але якщо жінка сумлінно виконує свої материнські обов’язки та не має дисциплінарних проступків, а на момент досягнення дитиною трьох річного віку термін ув’язнення, що залишився менше одного року, перебування дитини з матір’ю може бути продовжено до закінчення терміну ув’язнення.
Розповіла про шляхи захисту своїх прав у разі їх порушення, а також куди потрібно звертатись та про порядок цих звернень.
Алла Лепеха нагадала присутнім, як скористатись своїм виборчим правом в місцях позбавлення волі та що робити, якщо їх право на голосування порушують. Як реагувати і куди звертатись у разі виявлення порушень на виборчій дільниці. Нагадала, що кожний виборець голосує на виборах особисто. У випадку якщо людина фізично не в змозі віддати свій голос вона може звернутись за допомогою до іншого виборця. Надавати таку допомогу членам комісій чи представникам адміністрації установи заборонено.

По завершенню заходу, у приміщенні державної установи «Чернігівська виправна колонія (№ 44)» працював дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги. За отриманням правової допомоги звернулись сім осіб, яким були надані юридичні консультації з питань порядку припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем, виконання рішення суду про стягнення аліментів на дитину, порядку визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням, розірвання шлюбу, позбавлення батьківських прав, порядку та підстав умовно-дострокового звільнення від відбування покарання, стягнення заборгованості за кредитним договором

Захід відбувся за сприяння Чернігівського громадського комітету захисту прав людини за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні)

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103