назад

Про право бабусі/дідуся на спілкування з онуками розповіли у Криничанському бюро правової допомоги

images cms image 00003340413 березня 2017 року до Криничанського бюро правової допомоги звернулась  жителька смт. Кринички. Громадянка В* розповіла про те, що невістка позбавила батьківських прав її сина і відтоді забороняє їй, як бабусі, брати будь-яку участь у вихованні онуки, не дозволяє бачитись з дитиною. Задля цього невістка навіть звернулась до адміністрації школи, де навчається дівчинка, з вимогою заборонити спілкування з дочкою громадянки В*, якщо вона приходитиме до онуки в школу.

Керівник бюро правової допомоги Надія Федориненко запевнила громадянку В*, що лише небажання її невістки запобігти спілкуванню онуки з бабусею недостатньо. Право бабусі на участь у вихованні дитини, що включає побачення з онукою, закріплено у Сімейному кодексі України. Главою 21 даного кодексу визначено особисті немайнові права та обов’язки інших членів сім’ї. Зокрема, у статті 257 Сімейного кодексу України передбачено, що баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їх вихованні.

Цією ж нормою передбачено, що батьки чи інші особи, з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків. Якщо ж відповідні перешкоди у спілкуванні чиняться без законних підстав, то баба (дід) мають право на звернення до суду з позовом про їх усунення.

Надія Федориненко порадила громадянці В* спробувати для початку мирним шляхом врегулювати конфлікт, вказавши невістці на норми законодавства, які вона порушує. Якщо ж перемовини не дадуть позитивних результатів, то фахівці бюро допоможуть у судовому порядку  відновити право жінки на спілкування з онукою.

Нагадуємо, що Криничанське бюро правової допомоги працює за адресою: смт. Кринички, вул. Виконкомівська, б. 17, к. 15,16. Контактний номер телефону бюро: (05654) 9-20-62.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро в усіх регіонах України – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).