назад
23.02.17

Про право кожного на правову допомогу, говорили в загальноосвітніх школах на Кіровоградщині

01У лютому 2017 року, фахівці системи безоплатної правової допомоги поінформували учнівську молодь Кіровоградщини про мережу офісів, види правових послуг та суб’єктів, які мають право на безоплатну правову допомогу.
22 лютого 2017 року, співробітники Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області провели інформаційно-роз’яснювальний захід для учнів 9-11 класів навчально-виховного комплексу «Кіровоградський колегіумспеціалізований навчальний заклад І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад-центр естетичного виховання».
 
02
 
У заході взяли участь – Олена Шишкарьова, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області, Дмитро Вержицький, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, Ольга Салоїд, заступник начальника відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації та Євген Потапенко, адвокат, який співпрацює з центрами системи безоплатної вторинної правової допомоги.
Під час інформаційного заходу Олена Шишкарьова розповіла учням про те, що в Україні, починаючи з 2013 року активно розвивається система безоплатної правової допомоги. Зокрема, на Кіровоградщині це мережа із 4 центрів та 18 бюро правової допомоги.
 
03
 
Безоплатна правова допомога – це вид державної гарантії, покликаний створити рівні можливості доступу громадян до правосуддя. У центрах БВПД та бюро правової допомоги можна отримати такі види правових послуг за рахунок держави: надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; надання допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації; захист; здійснення представництва інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; доступ та надання допомоги у такому доступі до електронних сервісів Міністерства юстиції України.
 
04
 
У своєму виступі Дмитро Вержицький більш детально розповів про роботу центрів безоплатної правової допомоги. Так, він наголосив на тому, що у кримінальних справах адвокати цілодобово надають правові послуги на підставі доручень центрів. Повідомлення та процесуальні документи опрацьовуються черговими центрів, які реєструють повідомлення про затримання осіб та протягом години призначають захисника. Також він повідомив учням, які категорії громадян мають право на отримання безоплатної правової допомоги.
За словами Євгена Потапенка, робота адвоката є досить складною, але водночас цікавою. «Адвокату потрібно працювати і вдень, і вночі. Негайно вирішувати велику кількість конфліктних ситуацій. Під час роботи з клієнтами, адвокат повинен освоїти і професію психолога, адже до кожного з клієнтів потрібно знайти підхід» – зауважив адвокат.
 
05
 
Під час розповіді Євгена Потапенка учні ділилися своїми спостереженнями про те, яким має бути адвокат, активно обговорювали тези, які вони мають пам’ятати завжди: «незнання законів не звільняє від відповідальності», «для громадян діє принцип: дозволено все, що прямо не заборонено. Для державних органів та їх посадових осіб: дозволено все, що прямо передбачено», «негативні наслідки будь-чого легше попередити, аніж виправити».
 
06
 
Ольга Салоїд звернула увагу молоді на те, що інформацію про розвиток системи БПД можна знайти на сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області, зокрема, правові консультації, приклади успішного адвокатського захисту, новини та новації у законодавстві, адреси центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги.
Наприкінці заходу фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській області подарували у шкільну бібліотеку школи збірку «ПРОти НАСильства», в якій зібрані новели  проти насильства, коментарі психологів, які допомагають розібратися в ситуації, а також поради адвокатів, як діяти, куди звертатися, які документи подавати, коли ви або хтось інший зазнає насильства.
 
07
 
 
13 лютого 2017 року, Вікторія Грінченко, начальник Добровеличківського бюро правової допомоги взяла участь в проведенні серед учнів 9-10 класів Перчунівської загальноосвітньої школи IIII ступенів  уроку правознавства «Правова освіта сім’ї».
 
08
 
Під час уроку Вікторія Грінченко роз’яснила дітям їхні права та обов’язки. Звернула увагу учнівської молоді на те, що батьки зобов’язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім’ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватися про здоров’я, фізичний, духовний та моральний розвиток дитини, забезпечувати здобуття нею повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя. Питання ж про те, як треба виконувати ці обов’язки, які форми і методи виховання застосовувати, мають вирішувати самі батьки.
Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській області знаходиться за адресою: вул. Дворцова, 32/29, м. Кропивницький, тел. (0522) 37-12-50, 32-07-97, 0991048038.
Місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходяться за адресами:
Голованівський місцевий центр з надання БВПД
смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73
Кіровоградський місцевий центр з надання БВПД
м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53
Тел.: 095 87 662 33, (0522) 32-08-24
Олександрійський місцевий центр з надання БВПД
м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18
Тел.: (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.