назад

Розширене засідання круглого столу відбулося в Закарпатській ОДА

 3    У середу, 22 лютого, в Закарпатській ОДА відбулося засідання круглого столу на тему: «Розширення доступу до безоплатної правової допомоги», організоване Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Закарпатській області та Головним територіальним управлінням юстиції.

    У заході взяли участь позаштатний радник Міністерства соцполітики України з питань ВПО  у Закарпатській області Анжела Бабкіна, представники Департаменту соцзахисту населення Закарпатської ОДА, Закарпатського обласного центру зайнятості, ГУ Державної міграційної служби в Закарпатській області, Української Гельсінської спілки з прав людини, Регіонального штабу з питань соцзабезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованих територій України та району проведення АТО, ГО «Закарпаття – Донбас», ПФ «Розвиток», громадських об’єднань учасників АТО та ВПО, Головного територіального управління юстиції в Закарпатській області, Регіонального центру та Ужгородського місцевого центру з надання БВПД, адвокати, які співпрацюють із системою БПД, внутрішньо переміщені особи.
    Відкриваючи захід, директор регіонального центру Василь Попадинець наголосив, що метою проведення круглого столу є покращення поінформованості внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО та інших соціально вразливих категорій громадян, коло яких завдяки внесеним у січні 2017 року змінам до Закону «Про безоплатну правову допомогу» значно розширилося, про їхнє право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

 2

    Начальник ГТУЮ в Закарпатській області Руслана Натуркач зазначила, що «основною метою реформування в органах державного управління нашої держави, і в Міністерстві юстиції зокрема, є надання якісних послуг кінцевому споживачеві – громадянам України. Cтаття 59 Конституції гарантує всім громадянам безоплатне надання правової допомоги. Саме з цією метою на Закарпатті відкрито три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та 13 бюро правової допомоги, послуги яких користуються попитом».
    В.Попадинець резюмував, що ГТУЮ та Регіональний центр є єдиною системою, покликаною захищати інтереси громадян у правовому полі. Для цього фахівці обох інституцій проводять спільні заходи, виїзні прийоми громадян, консультування тощо.
    Радник Мінсоцполітики з питань внутрішньо переміщених осіб на Закарпатті Анжела Бабкіна відзначила великий позитив у консолідації зусиль фахівців Регіонального центру, управління юстиції, громадських організацій, завдяки чому стала можливою дієва допомога переселенцям. А.Бабкіна, яка також є представником програми «Радник», започаткованої урядом Канади як реакція на бойові дії на сході України, каже, що «нині є чимало звернень від ВПО , які потребують саме правової допомоги, у цьому ключі безоплатна вторинна правова допомога є дуже актуальною».
    Координатор УГСПЛ в місті Ужгород Борис Кондратюк наголосив: «Ми були одними з ініціаторів створення системи безоплатної правової допомоги, брали участь у конкурсному відборі кандидатів на посади начальників бюро, і надалі співпрацюємо з Регіональним центром у питаннях надання правової допомоги краянам. Також з огляду на децентралізацію, яка триває в Україні, хочеться аби правовим супроводом зацікавилися і територіальні громади». Б.Кондратюк порушив питання щодо доцільності створення координаційної робочої групи, яка б займалася вирішенням нестандартних правових питань, та запропонував запровадити анкетування осіб, які скористалися безоплатною вторинною правовою допомогою, з метою визначення якості наданих адвокатами послуг.

 1

    До обговорення проблемних питань, що виникають у процесі реалізації учасниками АТО, ВПО, малозабезпеченими тощо своїх конституційних прав та пошуку шляхів їх вирішення, також долучилися секретар Регіонального штабу з питань соцзабезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованих територій України та району проведення АТО Анжеліка Логінова, адвокати Лариса Жук та Володимир Гомза, переселенка зі сходу України Олена Кондратенко.
    Підсумовуючи засідання, Василь Попадинець наголосив на необхідності регулярних зустрічей зацікавлених сторін із представниками ГТУЮ та РЦ та консолідації зусиль державних структур та громадських організацій з метою вирішення проблемних питань соціально вразливих категорій громадян. Директор регіонального центру також запевнив, що питання якості надання правових послуг є одним із пріоритетних та залишається на контролі, а структурні підрозділи системи БПД на Закарпатті і надалі виконуватимуть основну місію – забезпечення рівних можливостей для кожного у вирішенні своїх життєвих проблем у правовий спосіб.
    Мешканці Закарпаття можуть реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу, звернувшись до фахівців центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги на Закарпатті. Номер цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.