назад

Про право на БВПД дітей, які постраждали від воєнних злочинів говорили на Сумщині

На постійній основі відбувається взаємодія та співпраця фахівців центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та представників силових структур. Один із спільних заходів, відбувся у межах взаємодії – семінар-нарада за участі представників Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області, представників слідчого управління Головного управління Національної поліції (ГУНП) в Сумській області, інспекторів з дотримання прав людини, чергових служб підрозділів поліції області, підрозділів ізоляторів тимчасового тримання області (далі – ІТТ) та відповідальних працівників поліції за перебування затриманих осіб.
 
Під час зустрічі обговорили право на БВПД дітей, які постраждали від воєнних злочинів говорили та проблемні питання, що пов’язані із ними.
 
З метою належного інформування та налагодження більш тісної співпраці начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД в Сумській області Володимир Лящевський виступив запрошеним спікером на семінар-нараді у режимі відеоселекторного зв’язку. Нараду провели спільно із старшим інспектором з особливих доручень (з дислокацією в Сумській області) УДПЛ НПУ.
 
За інформацією Офісу генерального прокурора* Більше ніж 1096 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації.
 
«В умовах дії воєнного стану та збройної агресії російської федерації одним із головних пріоритетів роботи системи безоплатної правової допомоги є захист прав осіб, зокрема дітей, які постраждали від воєнних злочинів. На сьогодні діти є суб’єктами права на безоплатну правову допомогу на всі види правових послуг»,- наголосив Володимир Лящевський.
А також начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД в Сумській області, акцентував увагу під час наради, на переліку суб’єктів, відповідно до частини першої статті 14 закону України «Про безоплатну правову допомогу», а саме:
  •  діти, у тому числі діти-сироти,
  •  діти, позбавлені батьківського піклування,
  • діти, які перебувають у складних життєвих обставинах,
  •  діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту.
 
Окрім того в межах семінар-наради фахівець зосередив увагу працівників поліції на основних аспектах практичного застосування вимог постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1363, у частині порядку сповіщення Регіонального центру про затримання осіб. Зокрема під час заходу юрист торкнувся проблемних питань:
  • що виникають під час затримання осіб, їх поміщення до ІТТ та інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про такі випадки,
  • повноваження адвокатів,
  • проведення щоквартальної звірки,
  • дотримання вимог Порядку інформування центрів з надання вторинної допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу .
 
По завершенню зустрічі присутні мали змогу задати питання, що їх цікавили.