назад
14.09.16

Про право на захист внутрішньо переміщених осіб та зміни в законодавстві говорили в ефірі місцевого радіо

asdasgh32В ефірі радіопередачі «Варто знати», фахівці системи безоплатної правової допомоги розповіли слухачам про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб.
Гостями студії Олександрійського міського радіо стали Анатолій Руденко, директор Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Володимир Світановський, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги.
Анатолій Руденко нагадав слухачам про те, які особи підпадають під статус внутрішньо переміщених осіб. Також директор Олександрійського місцевого центру підкреслив, що внутрішньо переміщені особи мають право на безпечні умови життя і здоров’я; гідні умови для постійного чи тимчасового проживання; забезпечення органами державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування можливості безоплатного тимчасового проживання (за умови оплати особою вартості комунальних послуг) протягом шести місяців з моменту взяття на облік внутрішньо переміщених осіб; надання необхідної медичної допомоги в державних та комунальних закладах охорони здоров’я.
Під час виступу у радіоефірі Анатолій Руденко роз’яснив підстави, за яких громадяни можу втратити статус внутрішньо переміщеної особи. Окрім подачі заяви про відмову від довідки ВПО, це може бути і  скоєння злочину, дії  спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади; терористичний акт.
Володимир Світановський ознайомив радіослухачів із змінами, які  відбулись у законодавстві щодо прав внутрішньо переміщених осіб.
«Довідка ВПО тепер безстрокова і підтверджувати свій статус кожні півроку непотрібно. Також скасовано необхідність ставити штамп міграційної служби на довідці ВПО. Гарантії прав ВПО відтепер мають навіть громадяни, які жили на тимчасово окупованих територіях без відмітки у паспорті про реєстрацію місця проживання» – пояснив начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги.
Володимир Світановський звернув увагу слухачів  на тому, що уряд від 8 червня 2016 р. удосконалив систему призначення (відновлення) та здійснення контролю за соціальними виплатами ВПО постановою «Деякі питання здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам». Нею передбачено перевірку відомостей, наведених у довідці щодо місця проживання та складання акту обстеження  матеріально-побутових умов сім’ї структурними підрозділами з питань соціального захисту населення.
Додаткову інформацію можна отримати в Олександрійському місцевому центрі з надання БВПД за адресою: м. Олександрія, вул. Першотравнева,18, або в бюро правової допомоги за адресами:
№ п/п Назва бюро Адреса Графік роботи
1. Знам’янське бюро правової допомоги м. Знам’янка, вул. Герої Крут, 9

щоденно

з 8.00-17.00

без перерви

п’ятниця з 8.00 до 16.00

2. Олександрівське бюро правової допомоги

смт Олександрівка,

вул. Незалежності України,

буд. 63

3.

Онуфріївське бюро

правової допомоги

смт Онуфріївка, вул. Графа Толстого, буд. 68
4.

Петрівське бюро

правової допомоги

смт  Петрове, вул. Центральна, буд. 21
5.

Світловодське бюро

правової допомоги

м. Світловодськ,

вул. Павлівська, 13-А

Прослухати повний радіовиступ: тут