назад

Про правопорушення та відповідальність неповнолітніх розповідали школярам

OkM 171204 21У перший день Всеукраїнського тижня права, 4 грудня, начальник Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов провів інтегрований захід у Лебединській ЗОШ №1 серед учнів 8-9 класів на тему: “Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх”.

Метою було ознайомити учнів з основними питаннями зако­нодавства щодо підлітків та молоді, з найбільш поширеними прикладами правопорушень серед молоді з метою їх попередження серед учнів школи.

OkM 171204 22

Сергій Іванов зазначив: «Кодексом про адміністративні правопорушення встановле­но, що до адміністративної відповідальності притягаються осо­би, яким на момент скоєння правопорушення виповнилось 16 років». Він перелічив найпоширеніші правопорушення неповнолітніх серед яких: дрібне розкрадання державного або громадського майна, яке виражається у побитті скла в автомашинах або приміщеннях, псуванні телефонів-автоматів, крісел в поїздах; дрібне хуліганство і дрібну спекуляцію; розпивання спиртних напоїв у громадських місцях або появу в них в нетверезому стані; азартні ігри; куріння тютюнових виробів у заборонених місцях; безквитковий проїзд в громадському транспорті; завідомо неправдивий виклик спеціальних служб тощо.

OkM 171204 23

Школярів також було проінформовано про заходи впливу, що застосовуються до неповнолітніх (передбачені ст. 241 КпАП), а саме:

• зобов’язання публічно або в іншій формі вибачитись перед по­терпілим;

• попередження;

• догана або сувора догана;

• передання неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, або під нагляд педагогічному чи трудовому ко­лективу за їх згодою, а також окремим громадянам на їх про­хання.

OkM 171204 24

Сергій Іванов ще висвітлив питання кримінальної відповідальності, де основним актом, яким встановлюється відповідальність є Кримінальний кодекс України.

Школярі отримали інформаційні буклети на тему: «Дрібне хуліганство, як адміністративне правопорушення, що посягає на громадський порядок та безпеку».

 

Довідково: Лебединське бюро правової допомоги:

пл. Соборна, 29; тел. (05445) 2-14-12.