назад

Про правові аспекти волонтерської діяльності журналістів говорили під час «круглого столу» на Дніпропетровщині

13 січня  у  Центрі журналістської солідарності, що працює при  Дніпропетровській обласній організації Національної спілки журналістів України,  відбувся «круглий стіл» на тему «Журналісти-волонтери: особливості поєднання роботи і волонтерства». Участь у ньому взяли й  представники Регіонального центру з надання БВПД у Дніпропетровській області  – виконуючий обов’язки директора Сергій Соколов, головна юристка відділу забезпечення якості правової допомоги Анастасія Безсажна і заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Наталія Руссу.

 

Сьогодні кожен на своєму місці гідно працює задля перемоги. Медійники — на варті інформаційного фронту. Окрім професійної діяльності, журналісти Дніпропетровщини активно допомагають тим, хто на передовій, тим, хто полишив власні домівки і знайшов прихисток у громадах області. Колеги збирають кошти, здають кров, плетуть кікімори, печуть гори млинців. Одним словом, роблять усе можливе, і, часом, неможливе, заради перемоги. Тому ми й  вирішили сьогодні порушити актуальну тему: журналісти-волонтери”, – зазначила координатора Дніпровського Центру журналістської солідарності НСЖУ Наталя Назарова, відкриваючи засідання круглого столу.

Під час засідання відомі волонтери-медійники регіону головна редакторка газети «Степова зоря» Ірина Ситнік, заступниця редактора криничанської газети «Нові рубежі» Наталя Долгіх,  комунікаційниця Благодійного Фонду «Восток-SOS» й  громадської організації «МАРТІН-клуб», нещодавня гендиректорка 9-го каналу Ольга Владімірова, телеведучий на Дніпровському каналі Д1 Павло Живетьєв та студент 3 курсу спеціальності «Журналістика» Університету митної справи та фінансів, офіційний представник Координаційного штабу волонтерів Дніпра Беньямін Устян розповіли про свою діяльність спочатку війни. Вони й усі інші, що зібралися того дня у Центрі міжнародної солідарності журналістів у Дніпрі, обговорили також такі питання:

  • як медійникам вдається поєднувати роботу і волонтерство;
  • чи допомагає волонтерство у журналістиці та як професія журналіста допомагає бути ефективним під час війни;
  • журналістська солідарність і підтримка: допомога медійникам, які на фронті;
  • волонтерський рух серед студентів-журналістів;
  • як розпізнати шахраїв серед волонтерів;
  • як волонтерам узаконити свою діяльність;
  • трудові відносини волонтерів за основним місцем роботи тощо.

Учасники засідання у свої виступах акцентували увагу на тому, що волонтерська діяльність в основному ґрунтується на довірі. Велику роль, звісно, відіграє у першу чергу репутація самих волонтерів, більшість яких знані у регіоні ще з 2014-го року.

На жаль, у такий складний час правоохоронці фіксують й фіктивну «волонтерську діяльність» щодо надання допомоги ЗСУ чи переселенцям. Таких фактів небагато, але вони. Наприклад, у соціальних мережах ми часто бачимо оголошення про збір коштів на одяг, амуніцію, авто і т.ін. Часто цей посил звучить від імені офіційних осіб. Звертаю увагу, від кого б не йшла інформація – її потрібно перевіряти”, — підкреслив заступник начальника 2-го відділу допомоги в загальнокримінальних розслідуваннях та протидії різновидам онлайн шахрайства УПК в Дніпропетровській області Департаменту Кіберполіції Національної поліції України полковник поліції Андрій Авер’янов.

 

На актуальні питання про те, що саме й де треба перевіряти, якщо про допомогу та донати просять незнайомі волонтери або благодійні  організації особисто чи у соціальних мережах й месенджерах, а також про особливості трудових відносин  між волонтерами та їх роботодавцями й взагалі правових аспектів волонтерської діяльності відповіли представники РЦ з надання БВПД у Дніпропетровській області.

Поки що жодним Місцевим центром в області не зафіксовано порушень чи звернень щодо волонтерської діяльності. Але юристи постійно моніторять інформацію, публікуть відповідні консультації на сайті системи Безоплатної правової допомоги та сторінках Регіонального й Місцевих центрів у соціальних мережах»,  — зазначив в.о. директора Регіонального Центру з надання БВПД Дніпропетровщини Сергій Соколов. – Крім того, ми активно залучаємо волонтерів і до правової роботи. Саме вони разом з нашими штатними фахівцями завжди  готові проконсультувати волонтерів-медійників та журналістів взагалі з будь-яких юридичних питань, що стосуються їх роботи.

Тож, завдяки правникам учасники круглого столу зробили для себе головні висновки, про те, що потрібно робити,  аби не потрапити на гачок шахраїв, які можуть називати себе волонтерами та навпаки – кому можна  й потрібно довіряти.