назад

Про реалізацію національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, говорили під час засідання круглого столу

 

На жаль, за оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ), Україна – одна з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі (понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року). Саме тому, заступник директора Ніжинського МЦ з надання БВПД Олена Іванова долучилась до обговорення шляхів вирішення цієї проблеми під час засідання круглого столу з питань протидії торгівлі людьми, що відбувся у приміщенні Ніжинської міської ради .
Захід відбувся за участі: заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів Ігоря Алєксєєнка, голови Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталії Кулікової, представників Міжнародної організації з міграції, працівників органів місцевого самоврядування та соціальних служб.
Під час обговорення Олена Іванова зазначила, що працівники Ніжинського місцевого центру з надання БВПД постійно проводять правопросвітницькі заходи щодо протидії торгівлі людьми серед населення, підприємств, установ, організацій, навчальних закладів, а також осіб, що перебувають на обліку у Державній службі зайнятості. Так, протягом 2019 року організовано 19 семінарів на теми: «Переваги легального працевлаштування в Україні та за кордоном. Протидія торгівлі людьми», «Жінка на ринку праці. Торгівля людьми», «Трудова міграція. Експлуатація дитячої праці» тощо, де юристи інформували громадян про шляхи уникнення ризиків потрапляння в ситуації торгівлі людьми та можливості отримання допомоги в Україні та за кордоном.
Акцентувала увагу на тому, що попередження випадків потрапляння до трудового рабства лежить саме на правопросвітницькій роботі, усвідомлення людьми важливості, свого, легального становища за кордоном є ключовим фактором у боротьбі з торгівлею людьми. Не менш важливим завданням є допомога особам, що постраждали від торгівлі людьми і одна з ключових ролей в цьому процесі відведена саме системі безоплатної правової допомоги.

На завершення, учасники круглого столу сформували наступні кроки для запобігання випадкам торгівлі людьми, а саме: підвищення рівня поінформованості громадян щодо шляхів уникнення ризиків потрапляння в ситуації торгівлі людьми та можливостей отримання допомоги, шляхом проведення правопросвітницьких заходів ; посилення ефективності взаємодії органів виконавчої влади, міжнародних організацій, громадських об’єднань та інших юридичних осіб, що виконують різні функції у сфері протидії торгівлі людьми; підвищення рівня професійної компетенції працівників державних органів влади, зокрема у правоохоронній та судовій системах; запровадження дієвих механізмів направлення осіб, які постраждали від торгівлі людьми, органами Національної поліції до відповідних структурних підрозділів для надання допомоги; забезпечення належного захисту та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми, з урахуванням потреб окремих груп таких осіб.