назад
31.03.17

Про реалізацію права на захист та справедливий суд йшлося під час конференції у Охтирці

OkM 17 03 31  231 березня 2017 року у Охтирському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) проведено конференцію на тему: «Інформування про підсумки роботи Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) за I перший квартал 2017 року, у контексті захисту прав людини як одного із механізмів реалізації права на справедливий суд». Захід проводився з метою донесення широкого загалу інформації про тенденції та роботу Охтирського МЦ з надання БВПД у зв’язку зі змінами у Законі України «Про безоплатну правову допомогу».

 

Доки тривала реєстрація учасників прес-конференції для вихованців Охтирського ОМЦПО – МАН проведено екскурсію по центру директором Тамарою КОЗИР.

Розпочалася робота круглого столу зі вступного слова  директора Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правовової допомоги Тамари КОЗИР. «До центру вже звернулось більш ніж 4600громадян, та безпосередньо за І квартал  у 2017 – 1225 осіб, з них 126 отримали вторинну правову допомогу, тобто складання процесуальних документів та представництво в суді ».

OkM 17 03 31  9

 

Також вона зазначила про зміни в роботі Охтирського місцевого центру з надання БВПД як «фронт-офісу» щодо прийняття та видачу документів від громадських організацій. Тама КОЗИР проінформувала: «Відповідно до наказу  Міністерства юстиції України від 31.10.2016 №3086/5 «Про врегулювання відносин з використання захищених носіїв особистих ключів»  із 1 квітня 2017 року доступ до Єдиних та Держаних реєстрів, Держателями яких є Міністерство юстиції України, із незахищеними носіями буде не можливий. Тобто «Пілотний проект у сфері державної реєстрації громадських формувань»призупинено. Відтепер, щоб внести зміни до установчих документів громадської організації, припинити чи створити можна подавши документи до Головного управління юстиції у Сумській області або центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП)».

Продовжив начальник відділу правової інформації та консультацій Микола КРАВЧЕНКО, який детально роз’яснив питання щодо внесених змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Він інформував з питання щодо розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Йшлося про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які претендують на отримання такого статусу; для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій.

OkM 17 03 31  10

 

Безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надається не лише з питань їх соціального захисту,  а з будь-яких інших питань.Микола КРАВЧЕНКО інформував щодо призначення вторинної правової допомоги. Відтепер буде враховуватися  середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер. Із його слів: «Позитивним підтвердженням внесених змін є те, що кількість клієнтів які підпадають під вторинну правову допомогу збільшилася». Далі продовжив конференцію Богдан САЄНКО, керівник науково-експерементального гуртка «Правознавство» Охтирського ОМЦПО – МАН, який розповів про гурток, який складається з 3 груп, де діти вивчають правознавство більш глибоко та пишуть наукові роботи на правову тематику. «Окрім теоретичного матеріалу, для дітей домовляємося про зустрічі та екскурсії до правоохоронних організацій, з практичної сторони та власного досвіду навчаємо складати процесуальні документи. Нещодавно були присутні на судовому засіданні Охтирського міськрайонного суду у Сумській області, де у вихованці на власні очі мали змогу побачити весь процес ведення судового засідання». Він додав: «Можливо у майбутньому стати юристом буде ваше покликання. Також подякував за співпрацю Охтирському місцевому центру з надання БВПД.

OkM 17 03 31  11

Наприкінці від представників ЗМІ надходили такі питання як: чи можете Ви укладати контракт не тільки з адвокатами, але і юристами?; чи є обмеження щодо кількості розглядів справ у адвоката та чи може він займатися також приватною практикою, відокремлено від Охтирського МЦ з надання БВПД?.

На дані запитання фахівцями центру роз’яснено, що за контрактною основою Охтирський МЦ з надання БВПД співпрацює тільки з адвокатами, які пройшли конкурсний відбір. В кожного адвоката  одночасно не може перебувати більше 30-ти не закритих доручень одночасно.

Директор Охтирського місцевого центру з надання БВПД підкреслила позитивні зміни у законодавстві, які нададуть можливість звертатися за допомогою більшій кількості осіб, права та законні інтереси яких порушуються. Висловила вдячність учасникам конференції та представникам ЗМІ.

 

Охтирський МЦ з надання БВПД: м. Охтирка, вул. Перемоги, 13; т. (05446) 4-22-23.