назад

21617569 681486702042289 3311108855275461220 n

Нещодавно працівники Кременецького місцевого центру з надання БВПД Ярослав Лис та Сергій Філик провели правопросвітницький захід та прийом громадян з працівниками комунальної установи Тернопільської обласної ради «Кременецький обласний протитуберкульозний диспансер», схожий захід було проведено, для працівників комунальної установи Тернопільської обласної ради «Почаївська обласна комунальна психоневрологічна лікарня» на чолі з заступником головного лікаря Романом Белко.

Ярослав Лис ознайомив присутніх  з роботою місцевого центру, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема із суб’єктами права на БВПД, зазначеними у статті 14 Закону, переліком підтверджуючих документів, необхідних для отримання такої допомоги. Також, інтегратор місцевого центру відповів на питання присутніх, що стосувались земельного, сімейного та спадкового права, права на безоплатну правову допомогу потерпілих у кримінальному провадженні, та правових аспектів використання арендованих водойм для любительської риболовлі.

На прийом у протитуберкульозному диспансері за правовою допомогою звернулось 7 осіб. Питаннями, які цікавили громадян, стосувалися трудового та цивільного законодавства. Зокрема,  приписки дитини  та відновлення втрачених документів.

21616015 681486698708956 1300382602571429677 n

Сергій Філик роз’яснив, що статтею 144 Сімейного кодексу України  передбачено обов’язок батьків зареєструвати новонароджену дитину: «Батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану».

Питання визначення місця проживання малолітніх та неповнолітніх регулюється ст. 29 Цивільного кодексу України, яка визначає місце проживання фізичної особи в залежності від її віку:

― Фізична особа, яка не досягла до 10 років.

Відповідно до частини 4 Цивільного кодексу, місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров’я, в якому вона проживає.

Крім того необхідно звернути увагу батьків на те, що неповнолітні діти реєструється за місцем проживання батьків, або одного з них незалежно від того, чи мають вони право власності на житло в якому вони зареєстровані. Більш того, згода власника житла та членів сім’ї, які разом проживають з власником, для реєстрації місця проживання неповнолітньої дитини не потрібна. Для реєстрації дитини у разі, якщо батьки зареєстровані за різними  адресами, необхідно отримати лише згоду другого з батьків та довідку відповідного територіального органу Державної міграційної служби України за місцем проживання іншого про те, що дитина не зареєстрована разом з ним.

Що стосується юридичної природи такої згоди, то вона має мати письмову форму.

― Фізична особа віком від 10 до 14 років.

Так згідно частини 3 ст. 29 Цивільного кодексу місцем проживання фізичної особи у віці від десяти до чотирнадцяти років є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, якщо інше місце проживання не встановлено за згодою між дитиною та батьками. Відповідно до цієї норми дитина, яка досягла 10 років може бути зареєстрована окремо від батьків, наприклад з бабусею, тіткою, за умови письмової згоди обох батьків дитини.

― Фізична особа, яка досягла 14 років.

Частиною 2 статті 29 Цивільного кодексу передбачено право фізичної особи, яка досягла 14 (чотирнадцяти) років вільно обирати собі місце проживання, за винятком обмежень, які встановлені законом. Для реєстрація місця проживання 14-ти річної дитини згоди батьків вже не потрібно, дитина самостійно визначається де і з ким вона хоче проживати (з батьком чи матір’ю, якщо батьки мешкають окремо). В такому випадку заяву про зняття з місця реєстрації і реєстрацію нового місця проживання дитина заповнює і подає самостійно до відповідних органів міграційної служби.

Отримати безоплатну правову допомогу можна звернувшись за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59а, тел.: (03546) 2-52-33, kremenets.ternopil@legalaid.gov.ua, Skype: kremeneckiy_mc.

Дізнатись більше інформації про безоплатну правову допомогу можна на сайті за посиланням чи зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).