назад
11.05.17

Про шляхи реформування Нацполіції за принципом відкритого діалогу з суспільством і забезпечення права на інформування громадян про їхні права говорили у Києві

IMG 115311 травня 2017 року у столиці відбулася презентація концепції інформування Національною поліцією громадян про їхні права та обговорення планів співпраці з громадськістю, яка слугувала заключним етапом пілотного проекту з інформування поліцією затриманих, свідків і потерпілих про їхні права при першому контакті з правоохоронцями. Проект реалізується Українською фундацією правової допомоги спільно з Відділом з правоохоронних питань Посольства США в Україні, Національною поліцією України, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та Міжнародним фондом «Відродження» за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Державного департаменту США. Координаційний центр з надання правової допомоги на заході представили в.о. його директора Мирослав Лаврінок та начальниця Управління забезпечення якості правової допомоги Вікторія Мітько.

Серед доповідачів у рамках презентації – заступник Голови Національної поліції України Костянтин Бушуєв, керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Богдан Крикливенко, керівник Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Крістофер Сміт, директор Програмної ініціативи «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов, виконавчий директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома та голова правління Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов. Модератором заходу виступила ведуча «Громадського радіо» Ірина Славінська, яка звернулася до присутніх із вступним словом.

Iryna

Засідання проходило у форматі двох частин, під час яких присутні заслухали виступи спікерів та публічно обговорили шляхи реформування Національної поліції за принципами відкритого діалогу із суспільством і забезпечення отримання громадянами інформації про їхні права. Зокрема, увагу приділили таким питанням, як:

– Інформування працівниками Національної поліції громадян про їхні права під час затримання, арешту і відповіді на звернення.

– Презентація та публічне обговорення результатів експерименту Національної поліції щодо інформування поліцейськими затриманих, свідків та потерпілих про їхні права на першому етапі знайомства/спілкування.

– Використання технічних засобів для інформування людей про їхні права.

З метою забезпечення прав громадян на інформування, Українська фундація правової допомоги у співпраці з Управлінням забезпечення прав людини Національної поліції України, а також Офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у 2016 році розпочали експеримент, в рамках якого поліцейські інформували громадян про їхні права шляхом вручення їм друкованих пам’яток на їхній рідній мові, з вичерпним переліком їхніх прав. У рамках пілотного проекту пам’ятки були розповсюджені серед затриманих, затриманих в адміністративному порядку, свідків і потерпілих в одному з райвідділів м. Києва, а також у Білій Церкві та Харкові.

За словами заступника Голови Національної поліції України Костянтина Бушуєва, в результаті експерименту тільки у Харківській області було поширено 75 тисяч інформаційних матеріалів серед зазначених категорій. Він наголосив на важливості того, що інформація у цих матеріалах викладена доступно. «Права категорій громадян викладені не сухою юридичною мовою, а зрозумілими меседжами, які дозволяють в стані стресу або підвищеної емоційної складової людині зрозуміти, на що вона дійсно має право», – зазначив він.

Konstantin

Тексти друкованих пам’яток були розроблені протягом минулого року групою експертів, до якої зокрема були залучені професійні психологи та адвокати системи безоплатної правової допомоги – начальниця відділу забезпечення якістю правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях, адвокат Марина Старовойтова та адвокат-тренер системи безоплатної правової допомоги з Харківської області Анастасія Сербіна, а також представники Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок, перший заступник його директора, Вікторія Мітько, начальниця Управління забезпечення якості правової допомоги, адвокат та Олена Сінчук, начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги.

Під час обговорення Мирослав Лаврінок підкреслив важливість розуміння викладеного у друкованих пам’ятках пересічними громадянами. «Це допоможе й попередженню корупції серед поліцейських» – наголосив в.о. директора Координаційного центру. Він нагадав також про «Правило Міранди», яке є обов’язковим, зокрема, у Сполучених Штатах Америки та згідно з яким під час арешту людині, яку арештовують, повинні бути роз’яснені її права і вона має відповісти, що розуміє ці права. Все сказане затриманим до цього не може вважатися доказом.

DSC 0007

Вікторія Мітько розповіла, що у зв’язку з тим, що до складу робочої групи входили і адвокати, і слідчі, і правозахисники, спочатку під час роботи над текстами пам’яток було різне бачення щодо їх форми та змісту. Обговорювалось питання, чи не повинні працівники поліції усно повідомляти громадян про їхні права. Однак, у процесі роботи учасники дійшли висновку, що повідомлення про процесуальні права згаданих категорій осіб повинно бути у вигляді друкованого тексту. «У стресовій ситуації громадянину складно сприймати усну інформацію, яка має дуже важливе значення», – акцентувала начальниця Управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги.

Богдан Крикливенко нагадав, що приблизно 35-40% всіх скарг, які надходять протягом року до Уповноваженого ВРУ з прав людини, стосуються саме дотримання прав у рамках того чи іншого процесу. «Тому таке розповсюдження пам’яток та привернення уваги до того, які базові права має людина, є надзвичайно важливим», – підкреслив керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

DSC 0012

«Це дуже хороший приклад того, як державні органи і громадянське суспільство ефективно співпрацюють разом для того, щоб забезпечити доступ до правосуддя не тільки для громадян України, але також іноземцям», – прокоментував результати експерименту керівник Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні Крістофер Сміт.

У свою чергу, директор Програмної ініціативи «Права людини і правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов упевнений, що «просвітницький ефект в суспільстві – право на інформацію у доступній формі. Пам’ятки – це питання обґрунтованих очікувань».

DSC 0015

«Це стратегічний проект, результат спільних зусиль ГО, ОМС, адвокатів БПД, що допоможе людям бути суб’єктом, а не об’єктом правовідносин», – підсумував засідання виконавчий директор Української фундації правової допомоги Микола Сіома.

Переглянути презентацію «Результати моніторингу експерименту з раннього інформування про права свідків, потерпілих та затриманих у Харківській області»

Учасники заходу погодилися з тим, що цей експеримент необхідно поширити на всю Україну. Також у рамках дискусії обговорювалися плани використання поліцією технічних засобів щодо інформування громадян про права, зокрема впровадження електронних «інформаційних кіосків» для відвідувачів відділень поліції.

IMG 1144


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                YouTube YouTube                 Google Google+            тTwitter