назад

13015591 472178842973077 9195464832128932307 n

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели виїзний прийом в  селі Великий Кунинець Збаразького району з метою надання правових консультацій громадянам за місцем проживання.

Так, 20 квітня 2016 року в.о. директора місцевого центру Валентина Вербицька, начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська та начальник відділу інформаційної та матеріальної інфраструктури Петро Гуменюк провели виїзний прийом громадян у Великокунинецькій сільській раді Збаразького району.

Для отриманням безоплатної вторинної правової допомоги звернулися громадяни з питаннями спадкового, житлового, земельного права і соціального забезпечення.

Питання щодо спадкового права стосувалися спадкування майна у зв’язку з відсутністю у спадкоємців документів необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину. Фахівці місцевого центру пояснили, що в тому випадку коли особа добровільно відмовляється знятися з реєстрації місця проживання то згідно п. 1 ч. 1 ст. 26 «Правил реєстрації місця проживання», зняття з реєстрації місця проживання такої особи здійснюється на підставі рішення суду.

Питання з житлового права стосувалися зняття з реєстрації місця проживання та виділення частки житлового будинку в натурі . Громадянину розповіли, що виділення частки житлового будинку в натурі відбувається згідно «Інструкції щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об’єктів нерухомого майна». Отже, поділ майна та виділення частки в натурі здійснюється відповідно до законодавства з наданням висновку щодо технічної можливості поділу об’єкта нерухомого майна або висновку щодо технічної можливості виділу в натурі частки з об’єкта нерухомого майна . Жінці рекомендовано для  отримання таких висновків звернутися у Збаразьке районне бюро технічної інвентаризації . У випадку відсутності добровільної згоди між співвласниками, виділ проводиться у судовому порядку за позовом співвласника (або декількох співвласників).

Щодо земельного права, то громадянин цікавився порядком приватизації земельної ділянки, яка знаходиться за межами населеного пункту. Відповідно до п. 1 ст. 118 Земельного кодексу України особа, зацікавлена у приватизації земельної ділянки, яка перебуває у його користуванні, подає заяву до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу.  Громадянину рекомендовано звернутися із заявою до виконкому Великокунинецької сільської ради.

По питанню соціального забезпечення – щодо призначення малолітній дитині пенсії по втраті годувальника, відвідувачці консультаційного пункту рекомендували  звернутися в управління Пенсійного фонду України у Збаразькому районі , так як згідно ч. 1 ст. 36 Закону України « Про загальнообов’язкове пенсійне страхування» пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності. При цьому дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на утриманні годувальника.

Нагадуємо, що кожен, хто потребує правової допомоги, може звернутися до працівників Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Також, громадяни які мають питання стосовно безоплатної правової допомоги можуть зателефонувати на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).