назад

Про співпрацю з представниками, які забезпечують дотримання прав людини йшлося під час круглого столу

2016 11 21R 118 листопада 2016 року у приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області обговорили засади взаємодії системи безоплатної правової допомоги регіону з представниками уповноважених з питань забезпечення прав людини у Чернівецькій області.

Захід відбувся у форматі круглого столу, активного обговорення та дискусій. Участь в обговоренні взяли координатор Регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області Леонід Ілюк, старший інспектор з особливих доручень Управління забезпечення прав людини у Чернівецькій область Оксана Ханевич, адвокати, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги на території Чернівецької області та працівники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області.

Згідно порядку денного засідання круглого столу учасники зосередили увагу на питаннях моніторингу дотримання працівниками підрозділів та відділів поліції вимог адміністративного та кримінального процесуального законодавства, зокрема в частині інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання та застосування запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

З-поміж цього, неабияку увагу було приділено питанню визначення механізму захисту прав та інтересів затриманих осіб, запобігання випадкам незаконного їх утримання та порушення строків тримання під вартою.

Так, як зазначив адвокат Сергій Венгринюк, на сьогодні, існує чимало проблем, пов’язаних із забезпеченням права на захист затриманих осіб. Ефективність відеофіксації факту перебування особи у приміщенні підрозділів поліції, місця розташування відеокамер, терміни зберігання відповідних відеоматеріалів – це проблемні питання, які, на думку адвоката, наразі потребують негайного вирішення.

Про необхідність належного облаштування кімнат для побачень затриманої особи та адвоката, забезпечення конфіденційності першого побачення з клієнтом, – зауважили адвокати Олександр Саламанович та Олена Меленюк.

Окрім цього, неодноразово під час обговорення було зауважено про необхідність об’єднання зусиль системи безоплатної правової допомоги та омбудсменів у вирішенні проблемних питань. Так, про відсутність механізмів співпраці між зазначеними вище інституціями, необхідність створення відповідних напрацювань задля забезпечення права громадян на захист та недопущення порушення цього права, – зауважив адвокат Валентин Ставчанський.

Як зазначила Оксана Ханевич, саме забезпечення контролю за дотриманням прав і свобод людини працівниками поліції при забезпеченні заходів з підтримки публічної безпеки та порядку, під час виявлення та розкриття злочинів, запобігання адміністративним та кримінальним правопорушенням та протидії злочинності, досудового розслідування кримінальних правопорушень, виконання інших завдань, покладених на поліцію є основним завданням Управління забезпечення прав людини.

Втім, оскільки посада поліцейського омбудсмена є новою інституцією, для належного функціонування інституту потрібен час на виявлення та вивчення проблемних питань, узгодженості у їх врегулювання, відпрацювання механізмів співпраці, в тому числі з структурними підрозділами системи безоплатної правової допомоги тощо.

Тому, всі пропозиції та рекомендації, озвучені адвокатами під час круглого столу Оксана Ханевич взяла до уваги, а окремі факти неправомірних дій працівників підрозділів поліції пообіцяла перевірити.

Про реалізацію національного превентивного механізму захисту прав осіб, способи перевірки дотримання такого права, залучення до співпраці громадського активу, – розповів учасникам заходу Леонід Ілюк.

На пропозицію адвоката Єгора Васильєва було озвучено конкретні приклади порушень, виявлених Регіональним представництвом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Чернівецькій області та вжиті заходи реагування.

На завершення круглого столу учасники узгодили питання про подальшу взаємодію, зокрема щодо повідомлення та надання адвокатами доказів, що підтверджують факт порушення прав затриманих осіб (у разі наявності такого порушення), а також інформування омбудсменів про проведені ними перевірки зазначених обставин та їх результати.

Переглянути фотоматеріали круглого столу можна тут.