назад
17.05.16

Про систему безоплатної правової допомоги говорили на круглому столі «Сучасна модель сім’ї: роль батька у житті дитини»

Фото 213 травня 2016 року з метою поширення інформації щодо реалізації права на безоплатну правову допомогу мешканців м. Ніжина та на виконання Меморандуму про співпрацю, начальник відділу взаємодії із суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Ніжинського місцевого центру Олена Іванова взяла участь у засіданні за круглим столом «Сучасна модель сім’ї: роль батька у житті дитини», організованим відділом у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради за підтримки управління освіти Ніжинської міської ради в рамках відзначення Міжнародного дня сім’ї. Мета заходу – привернути увагу до найціннішого надбання кожної держави – сім’ї, підкреслити її місію, як інституту з формування найважливіших загальнолюдських цінностей, й особливу роль батька у вихованні гармонійно-розвинутих дітей.

Міжнародний день сім’ї встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році і відзначається щорічно 15 травня. Встановлення цього дня покликане звернути увагу громадськості різних країн на численні проблеми сім’ї. На думку Генерального секретаря ООН Кофі Аннана, коли зневажаються основні права однієї сім’ї – єдність всієї людської сім’ї, членами якої вони є, перебуває під загрозою.
Благополуччя родини – ось мірило розвитку і прогресу будь-якої країни. У своєму вступному слові головуючий засіданням Ігор Алєксєєнко, заступник міського голови Ніжинської міської ради, та Тетяна Бассак, начальник відділу у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету, звернули увагу присутніх на те, що у всі часи за відношенням держави до інституту сім’ї, а також за становищем родини в суспільстві судили про розвиток країни. Сім’я як основний елемент суспільства була і залишається берегинею людських цінностей культури та історичної спадкоємності поколінь, чинником стабільності і розвитку. Завдяки сім’ї міцніє і розвивається держава, зростає добробут народу.
З сім’ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина, тому організатори заходу винесли на обговорення цілий спектр питань, з якими зустрічається сучасна молода сім’я: втрачена модель батьківства, обов’язки батьків щодо утримання дитини, позбавлення батька батьківських прав, чоловіча модель поведінки(батько, його роль, чого очікує дитина). Серед запрошених: керівники соціальних служб, викладачі – науковці, практичні психологи,соціальні працівники навчальних закладів та установ міста, студенти факультету психології та соціальної роботи НДУ імені Миколи Гоголя та агроколеджу, представники учнівського та студентського врядування, молодіжного парламенту, громадськість міста,ЗМІ. Свої матеріали презентували: практичні психологи Світлана Підлипська, Тетяна Марущак, Інна Вовкодав щодо впливу сім”ї на соціально-психологічну адаптацію людини; начальник служби у справах дітей виконавчого комітету Наталія Рацин навела невтішні статистичні відомості щодо позбавлення батьківських прав; Жанна Володченко , доцент НДУ імені Миколи Гоголя надала результати опитування з питань батьківства. У конструктивному діалозі взяли участь: Світлана Катруха, начальник міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану; Наталія Кучеровська, директор Ніжинського міського центру соціальних служб для сім’ї , дітей та молоді; Інеса Шаповал, директор територіального центру соціального обслуговування; Людмила Величко, заступник голови громадської ради міста, член президії НМГО Спілки жінок України; Роман Пушка, ієрей,настоятель парафії святих Володимира та Ольги; Ірина Алєксєєнко ,член молодіжного парламенту; Олена Іванова, начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги . Спілкування проводилося у вигляді живого діалогу, кожен із запрошених гостей взяв активну участь в обговоренні. В ході спілкування і Олена Іванова, представник Ніжинського місцевого центру , поінформувала присутніх про систему безоплатної правової допомоги в Україні, її розвиток, ознайомила з основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», повідомила про оголошення конкурсу з відбору кандидатів на посади керівників та/або заступників керівників бюро правової допомоги, окреслила механізм роботи Ніжинського місцевого центру та звернула увагу на категорії осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, а також підкреслила необхідність поширення інформації про можливість реалізації права на безоплатну правову допомогу серед мешканців громади.
По завершенні зустрічі усі присутні підтримали пропозицію організаторів засідання щодо налагодження тісної співпраці, проведення спільних заходів та консолідації зусиль, спрямованих на підвищення рівня інформування громади про існуючі проблеми у сучасній сім’ї, популяризацію сімейних цінностей, а також привернення уваги громадськості до позитивних прикладів батьківства через засоби масової інформації.Фото 3Фото 1