назад

Про те, як уникнути цькування у школах дізналися учні Кинашівська загальноосвітньої школи у Борзнянському районі

Кинашівська ЗОШ 11.09.201811 вересня 2018 року в межах правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» головний спеціаліст Борзнянського бюро правової допомоги Віталій Дорошенко провів лекцію «Профілактика та подолання булінгу у школі» для учнів Кинашівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів.

В ході спілкування із учнями та вчителями Віталій Дорошенко розповів, що таке булінг : які бувають його форми ; відповідальність за вчинення протиправних дій ; як уникнути цькування у школах ; як виявити суїцидальну поведінку у дітей.

Останніми часом значного поширення в Україні набуло таке явище, як шкільний булінг. Булінг (bullying, від анг. bully — хуліган, залякування, дискримінація), тобто, тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи до іншої дитини .

Форми шкільного булінгу:
• систематичні кепкування з будь-якого приводу (від національності до зовнішнього вигляду дитини);
• задирство;
• псування особистих речей;
• фізичні і психічні приниження;
• різного виду знущання;
• бойкот та ігнорування.

Шкільний булінг — явище системне й комплексне. Для вирішення та профілактики цієї проблеми необхідно долучати учителів, соціальніх педагогів, шкільних психологів, лікарів, психіатрів, дітей та батьків.

Слід зазначити, що поки дитині не виповнилось 18 років, відповідальність за її вчинки несуть батьки, тому , якщо дитина порушує права іншої дитини, батьки можуть бути притягнуті до адміністративної, кримінальної або цивільної відповідальності.

Працівник бюро пояснив, що робити, якщо дитина постраждала від булінгу. Головне правило – не мовчати! Необхідно звернутися за допомогою до дорослих: класний керівник, завуч, директор, тренер, психолог, старші брат/сестра, інші родичі. Найкраще написати офіційну заяву, якщо проблема не вирішується – йти із заявою до поліції.

Важливо! Якщо дитині необхідна психологічна допомога зверніться до Національної дитячої «гарячої лінії» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116 111. Окрім того, правова допомога (юридична консультація, складання заяви, інших документів) – зверніться до системи безоплатної вторинної правової допомоги.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ).