назад

Про те, як вберегтися від кібербулінгу розповіли студентам  Черкащини

Зараз наша держава перебуває у стані війни, за таких обставин громадяни стали більш вразливими до різних соціальних небезпек, а діти, які ще не мають сформованої психіки, належать до найвразливішої категорії населення. В умовах дистанційної освіти, яка запроваджена в багатьох навчальних закладах, збільшується кількість випадків нестандартної та недопустимої  поведінки дітей в мережі «Інтернет», що загрожує життю, здоров’ю та безпеці їнших дітей. Йдеться й про негативний вплив соціальних мереж в інтернеті та залучення з їх допомогою дітей до різного виду правопорушень, зокрема, й до вчинення правопорушень проти державності.

Тож з метою підвищення правової обізнаності неповнолітніх 14 березня юристка Жашківського бюро правової допомоги Уманського місцевого центру з надання БВПД Алла Лавренюк провела правопросвітницький захід щодо протидії кібербулінгу під час війни для студентів Державного навчального закладу «Жашківського аграрно-технологічного професійного ліцею».

Фахівчиня наголосила, що за наявності великої кількості сумнівних інформаційних джерел, спаму, токсичної пропаганди та реклами, інформаційного перевантаження та інформаційних ризиків у контексті сучасних суспільних викликів, зумовлених військовими діями в Україні велику увагу потрібно приділяти питанню профілактики кібербулінгу.

Так, з метою захисту від кібербулінгу потерпілий може вчиняти наступні дії:

  • на початковому етапі прояву кібербулінгу, якщо це можливо, емоційно не реагувати на сумнівні повідомлення, оскільки «емоції породжуються емоції»;
  • фіксувати всі дії кривдника (наприклад, робити фото або скріншоти неправдивої інформації про себе; інформації, що містить персональні дані; інформації, що принижує вашу честь та гідність;
  • звернутися за порадою щодо дій кривдника до батьків, викладачів, довіреної особи або для отримання допомоги зателефонувати на національну дитячу «гарячу» лінію (у будні: з 12.00 по 16.00 за номером 0 800 500 225 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних) або за номером 116 111 (безкоштовно з мобільних);
  • звернутися із заявою або повідомленням про вчинення кібербулінгу до керівника навчального закладу, якщо кібербулінг вчиняється щодо потерпілого в навчальному закладі і кривдником є учень (студент) або член педагогічного колективу.

Якщо кібербулінг відбувається в соціальній мережі (наприклад, у фейсбуці, інстаграмі, телеграмі, твітері, ютубі тощо), потерпілий має можливість звернутися зі скаргою до адміністратора сторінки або групи, що створена у відповідній соціальній мережі, з метою видалення інформації про нього. У випадку відмови адміністратора виконати відповідні дії, потерпілий може звернутися безпосередньо до служби підтримки соціальної мережі (наприклад, у соціальній мережі «Фейсбук» міститься вкладка «Довідка та підтримка») або натиснути кнопку «Поскаржитися».

У випадку виявлення на вебсайті в мережі «Інтернет» інформації, що тим чи іншим чином завдає шкоди потерпілому, він має право вимагати видалення такої інформації з вебсайту, а також, з результатів видачі за відповідними запитами з пошукових систем, котрі скеровують на вказаний сайт. З цією метою варто звернутися до власника вебсайту (дізнатися дані щодо адміністраторів або власників вебсайтів допоможе сервіс Whois).

Якщо в досудовому порядку з’ясувати питання не вдалося, потерпілий має право, керуючись статтями 277 та 278 Цивільного кодексу України, звернутися безпосередньо до суду для захисту або поновлення своїх порушених прав.

Також можна звернутися до органів Національної поліції із заявою про вчинення адміністративного правопорушення відповідно до статті 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Крім того, якщо дитина стала жертвою кібербулінгу, варто звернутися до управління/відділу протидії кіберзлочинам Департаменту кіберполіції Національної поліції України у відповідній області або направити електронне повідомлення про вчинення кримінального правопорушення.

Тож, за вчинення кібербулінгу до кривдника може застосовуватися цивільна, адміністративна або кримінальна відповідальність.

Нагадуємо, що у бюро правової допомоги діти мають право безкоштовно отримати юридичну консультацію або скористатися послугами адвоката. При цьому, варто пам’ятати, що звернення мають подати законні представники дитини. Це можуть бути батьки, усиновлювачі, опікуни або піклувальники.

Довідково. Отримати необхідну правову допомогу можна завітавши до найближчого бюро правової допомоги адресу якого можна знайти за посиланням: https://bit.ly/bpd_buro. Або звернувшись до контактного центру системи надання безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.