назад

На початок січня 2023 року в Україні офіційно зареєстрували 4 867 106 внутрішньо переміщених осіб, а за міжнародними оцінками кількість внутрішніх переселенців перевищує сім мільйонів громадян, з них близько 86 тисяч проживають на території Тернопільської області. Таке вимушене переміщення безпосередньо впливає на соціальну вразливість населення, мільйони українців змінили звичний спосіб життя через військову агресію і наразі вони потребують додаткового захисту та гарантій з боку держави.

Система БПД працює з акцентом на надання правової допомоги переселенцям і Тернопільщина не стала виключенням. Наші працівники активно проводять правопросвітницькі заходи, забезпечують роботу консультаційних пунктів з надання безоплатної правової допомоги та намагаються відстежувати правові потреби ВПО з метою оперативного реагування та максимально швидкого їх вирішення.

Днями головний юрист Збаразького бюро правової допомоги Анатолій Козак спільно із консультантом Благодійного Фонду «Право на захист» Іллею Федотовим провели зустріч у приміщенні відділу «Центр надання адміністративних послуг» Збаразької міської ради для внутрішньо переміщених осіб.

Фахівці надали актуальну інформацію щодо встановлення гарантій, дотримання прав, свобод та законних інтересів переселенців. Наразі в Україні діє Закон України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», яким визначені права та обов’язки ВПО, гарантії, які надаються державою та права і обов’язки приймаючої громади.

Крім того, розповіли про пільги та гарантії, які умовно можна поділити за сферами реалізації:

  • у сфері реалізації трудових прав;
  • у сфері реалізації житлових прав;
    – у сфері освіти;
  • у сфері зайнятості населення;
  • у сфері реалізації виборчих прав;
  • у сфері реалізації медичних прав;
  • щодо кредитних відносин.

Що стосується ВПО, то система безоплатної правової допомоги надає не лише консультації, а й допомагає у складенні процесуальних документів та звернень до суду. Людині потрібно мати з собою лише паспорт, ідентифікаційний код та довідку, яка підтверджує, що громадянин перебуває на обліку, як внутрішньо переміщена особа, жодних інших довідок, які підтверджують належність особи до суб’єктів надання БВПД не потрібно, – зазначив Анатолій Козак.