назад
15.03.23

Столичним учням розповіли про правові аспекти волонтерської діяльності

Що таке волонтерська діяльність та як вона регулюється законодавчо? Яким чином волонтерити,  щоб не постраждати від шахраїв? На всі ці питання відповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін під час спілкування з учнями Ukrainian Global School.

Так, зважаючи на черговий етап розвитку волонтерства, який пов’язаний воєнними діями на території України, та на бажання дітей долучатися до суспільно значимої роботи і відчути себе частиною чогось великого й значущого, фахівці системи БПД відгукнулися на інформаційний запит навчального закладу та розповіли учням про правові аспекти волонтерства.

Перш за все, Михайло Харін проінформував про деякі положення Закону України «Про волонтерську діяльність», зауваживши, що волонтерами можуть стати громадяни України, іноземці та особи без громадянства, котрі перебувають в державі на законних підставах, волонтерством також можуть займатися й діти від 14 років за згодою батьків чи піклувальників. Проте, вони не можуть здійснювати відповідну діяльність у медичних закладах, а також надання волонтерської допомоги Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, правоохоронним органам, органам державної влади під час дії особливого періоду, правових режимів надзвичайного чи воєнного стану, проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони. Про ці умови варто пам’ятати, обираючи сферу для волонтерської діяльності.

У цей складний час для нашої країни абсолютно зрозуміле бажання малечі допомагати, звісно в міру своїх можливостей. Доволі часто діти передають свої кошти, зароблені з продажу якихось поробок чи зекономлених з кишенькових, на потреби ЗСУ або благодійних організацій, здійснюють нескладну фізичну роботу, зокрема плетуть маскувальні сітки. Проте, вони мають пам’ятати, що такою діяльністю можуть займатися лише з дозволу батьків. Крім цього, важливо розрізняти такі поняття як праця і волонтерство, тому що експлуатація дитячої праці – суворо заборонена, – Михайло Харін.

Отож, щоб, керуючись своїми добрими намірами, не втрапити у неприємну ситуацію, потрібно бути обізнаними з усіма можливими факторами ризику, які можуть підстерігати волонтерів. І, варто зауважити, що діти надзвичайно активно цікавилися різними аспектами цієї суспільно корисної діяльності та розмірковували, як без шкоди для себе допомагати іншим. Отож, за свою активну громадянську позицію та допитливість діти отримали паспорти прав дитини від системи БПД.