назад

17274453 1313879715324280 1058260136 n

9 березня 2017 року в приміщенні служби у справах дітей Лановецької  районної державної адміністрації керівник Лановецького бюро правової допомоги  Олена Радосюк та головний спеціаліст служби у справах дітей Наталія Калітон провели спільне консультування громадян.

Під час роботи мобільного пункту консультування за отриманням безоплатної правової допомоги звернувся житель міста Ланівці. Він цікавився порядком визнання особи безвісно відсутньою. Чоловік має намір визнати безвісно відсутньою свою колишню дружину, яка виїхала в невідомому напрямку більше 10 років тому, а отже на сьогодні місце перебування її невідоме.

Згідно з роз’ясненням, яке надала Олена Радосюк, для визнання фізичної особи безвісно відсутньою повинні бути наявними певні умови, серед яких основними є:

– відсутність протягом одного року в місці постійного проживання фізичної особи;

– відсутність відомостей в місці такого проживання про фізичну особу протягом року;

– неможливість установлення місця перебування фізичної особи.

Обчислення строків відсутності громадянина чи відомостей про нього здійснюється за загальними правилами ЦК України, що передбачені в статтях 253 та 254. Під останніми відомостями про фізичну особу, яка визнана безвісно відсутньою, слід розуміти відомості, які надала сама про себе така особа, відомості, отримані від інших осіб.

Керівник бюро зазначила, що визнання фізичної особи безвісно відсутньою можливе лише в судовому порядку. Для цього необхідно, щоб зацікавлена особа звернутись до суду за місцем свого проживання або за останнім відомим місцем проживання фізичної особи, яка безвісно відсутня, або ж за місцем знаходження майна такої особи. У своїй заяві необхідно обов’язково визначити мету, для якої необхідно визнання фізичної особи безвісно відсутньою, та дату отримання останніх відомостей про місце перебування фізичної особи.

У разі прийняття рішення судом про визнання фізичної особи безвісно відсутньою на підставі такого рішення нотаріус за останнім місцем проживання фізичної особи описує належне їй майно та встановлює над ним опіку. Слід зазначити, що опіка над майном фізичної особи, що визнається безвісно відсутньою, може бути встановлена нотаріусом за заявою зацікавленої особи і до ухвалення рішення судом.

Також до одного із правових наслідків визнання фізичної особи безвісно відсутньою належить можливість надана другому з подружжя, подати заяву про розірвання шлюбу до органу реєстрації актів цивільного стану.

У випадку, коли фізична особа, яка була визнана безвісно відсутньою, з’явилася або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем її перебування або суд, що постановив рішення про визнання цієї особи безвісно відсутньою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою. Тобто ЦК України визначає дві підстави для скасування рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою:

–  поява в місці постійного проживання;

– одержання відомостей про місце її перебування.

Відповідно до ст. 250 ЦПК у разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою, або відомостей про місцеперебування цієї особи суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання особи безвісно відсутньою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою. Заява може бути подана особою, яку було визнано безвісно відсутньою або іншою заінтересованою особою.

По закінченні прийому працівники служби отримали інформаційні буклети про безоплатну правову допомогу із зазначенням  контактних телефонів та адреси розміщення бюро правової допомоги та Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.