назад
01.10.15

Про важливість співпраці між адвокатурою та державою говорили у Рівному

11123 вересня 2015 року за ініціативи всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та за сприяння Міжнародного фонду «Відродження» у Рівному відбувся круглий стіл на тему «Практична співпраця між адвокатурою і державою заради якості правової допомоги».

Метою проведення круглого столу була підтримка розвитку партнерських відносин між адвокатами в усіх регіонах України з системою безоплатної вторинної правової допомоги, просування ідеї взаємодовіри та взаємодопомоги в адвокатському середовищі, обговорення проблемних питань, що можуть виникати при взаємодії між системою надання БПД та адвокатурою, стимулювання регіональних ініціатив, спрямованих на реалізацію Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України та поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Серед учасників обговорення були присутні директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк, заступник директора Сергій Іллюк, директори Рівненського, Сарненського МЦ з НБВПД Алла Негрей та Микола Павлюк, керівник Рівненського ВП ГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Світлана Бідюк, речниця відділу регіонального співробітництва Катерина Кононюк, адвокати системи БВПД Рівненщини Володимир Баранчук, Анатолій Войцешук, Олександр Негрей, Іван Пилипів, Віктор Ставровський, Оксана Теперик, Олена Шлапак, Іван Юхимчук, Голова КДКА Рівненської області Світлана Сурікова, член ВКДКА Сергій Удовиченко та регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини В’ячеслав Свірець.

Активну участь у дискусії приймали експерти Консультативної місії Європейського Союзу, які вивчають на Рівненщині стан реформування сектору цивільної безпеки в Україні, радник з реформування прокуратури та судочинства відділу регіонального співробітництва Консультативної місії ЄС в Україні Горіца Валта та асистент відділу регіонального співробітництва КМЄС Михайло Доманич.

З вступним словом до присутніх звернувся Василь Овдіюк, який поінформував гостей заходу про результати роботи системи БВПД Рівненщини у 2015 році, а також окреслив основні складнощі, з якими зіштовхуються адвокати під час надання безоплатної вторинної правової допомоги, зазначивши важливість створення єдиного напрямку для розвитку системи БВПД – співпраці між адвокатурою і державою, аби забезпечити вільний та рівний доступ до безоплатної правової допомоги усім громадянам, які її потребують.

2132

Світлана Бідюк засвідчила всім присутнім повагу від імені всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» та наголосила на важливості співпраці адвокатури і держави задля ефективного виконання Меморандуму між НААУ та Міністерством юстиції України.

IMG 9488

В ході круглого столу було обговорено питання участі адвокатів у 8 конкурсі адвокатів, які залучаються для надання БВПД, метою якого є збільшення кількості правників, які співпрацюють із системою БВПД, оскільки, наразі особливо із початком роботи з 01.07.2015 місцевих центрів така потреба існує, зокрема, у віддалених районах області. Також було поінформовано присутніх про створення дистанційного курсу з підвищення кваліфікації адвокатів – «Вступ до системи БВПД», проходження якого можливо замінить тестування.

Під час круглого столу відбулося жваве обговорення питання професійної етики адвоката під час надання безоплатної вторинної правової допомоги в цивільних та адміністративних справах. Світлана Сурікова та Сергій Удовиченко наголосили на неухильному дотриманні адвокатами Правил адвокатської етики, Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а також запропонували передбачити в умовах контракту центру із адвокатами обов’язок ведення адвокатського досьє.

IMG 9457

Серед проблемних питань, що постають перед адвокатами в процесі надання безоплатної вторинної правової допомоги в цивільних та адміністративних справах, Алла Негрей окреслила неврегульованість Законом України «Про безоплатну правову допомогу» питання щодо заміни та відмови від адвоката.

Микола Павлюк наголосив на необхідності залучення до надання БВПД більшої кількості адвокатів, оскільки в декількох районах, які є віддаленими та входять в зону обслуговування Сарненського центру, адвокатів взагалі немає, що ускладнює надання такої допомоги, а із сусідніх районів адвокати неохоче погоджуються приїздити через відсутність належної мотивації оплати їх послуг. Доповідачі також висловили позицію щодо необхідності спрощення процедури надання БВПД суб’єктам відповідного права, визначеним пунктами 1, 2, 8 – 12 частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», так як на сьогодні громадяни змушені не один раз приїздити до центру для того, щоб отримати цю допомогу, що потребує як затрат часу, так і коштів.

IMG 9521

Учасниками круглого столу було висвітлено питання надання безоплатної первинної правової допомоги з урахуванням вимог ст.12 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», яка надає можливість фізичним особам та юридичним особам приватного права (адвокатським об’єднанням) укладати договори з органами місцевого самоврядування на надання безоплатної первинної правової допомоги. Закцентувано увагу на необхідності налагодження співпраці із районними управліннями юстиції області для організації надання безоплатної первинної правової допомоги та їх залучення до інформаційної кампанії про можливість отримання БВПД через відповідні центри з надання БВПД, що дасть змогу, зокрема, у віддалених районах області, полегшити доступ громадян для отримання як первинної, так і вторинної правової допомоги.

Присутні представники громадських організацій Марія Цип’ящук та Юлія Щербяк висловили свою готовність надавати безоплатну первинну допомоги громадянам, які звертаються до місцевих центрів, а також підписати відповідний меморандум про співпрацю із центром.

Обговорили й проблемні моменти, що виникають у адвокатів під час надання безоплатної вторинної правової допомоги засудженим особам. Зокрема, було зазначено, що нечітко визначено межі дії доручення про надання безоплатної правової допомоги засудженим особам (як за строками так і за сферами права), відсутня інформація про суть правової допомоги, за якою звернулась особа, внаслідок чого адвокату неможливо до першого побачення з клієнтом визначитися із сферою права, документами, кодексами та іншими матеріалами, які слід взяти на перше конфіденційне побачення.

113

115

Сергій Іллюк оприлюднив інформацію щодо кількості виданих доручень для надання БВПД засудженим, яких загалом в 2015 році видано 63, що є найвищим показником серед інших центрів. Він також наголосив, що для фільтрації безпідставних звернень засуджених, центром досягнута домовленість із управлінням пенітенціарної служби області про направлення звернень засуджених із супровідним листом установи виконання покарання та копіями всіх судових рішень по кримінальній справі, що стосується засудженого. Також Регіональним центром розроблено зразок заяви про надання БВПД для засуджених, який розповсюджено в установах виконання покарань області. В процесі обговорення дійшли висновку щодо необхідності розроблення механізму прийняття рішення центром про надання засудженим БВПД та про відмову у наданні.

IMG 9437

Світлана Бідюк ознайомила учасників круглого столу з більш як річним досвідом реалізації Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі та їхнім позитивним впливом на реалізацію основних завдань кримінального провадження. Вона зазначила про необхідність напрацювання практики у місцевих центрах з надання БВПД, що дасть можливість зібрати та проаналізувати інформацію, необхідну для розроблення дієвих стандартів якості надання БВПД в цивільних та адміністративних справах.

Насамкінець радник з реформування прокуратури та судочинства відділу регіонального співробітництва Консультативної місії ЄС в Україні Горіца Валта відзначила високий рівень підготовки та проведення круглого столу та оцінила зусилля працівників Центру і адвокатів, направлені на дотримання конституційних прав і свобод громадян.

IMG 9531

За результатами круглого столу учасники вирішили й надалі проводити подібні зустрічі, адже це дозволить ефективно взаємодіяти у вирішенні спільних проблем, та залучати до цих заходів громадські організації з метою захисту прав адвокатів та підвищення їх кваліфікації, а також розробляти подальші спільні дії щодо забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter