назад

Про відновне правосуддя для неповнолітніх говорили в ефірі Українського радіо: Миколаїв

{module 13.03.19}Директор Регіонального центру Наталія Гнатуша спільно з начальником сектору ювенальної пробації м. Миколаєва філії Державної установи «Центр пробації» Оксаною Іпатьєвою та психологом Любов’ю Нарсією ознайомили слухачів Українського радіо: Миколаїв із можливостями застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину.

2

Миколаївська область увійшла до переліку 6 областей, на території яких запроваджено пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Проект ґрунтується на відновних підходах у кримінальних провадженнях про злочини невеликої та середньої тяжкості, вчинені неповнолітніми, і включає в себе скоординовану організацію ефективної комунікації між такими неповнолітніми і потерпілими від вчинених ними злочинів з метою забезпечення відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннього виведення неповнолітніх правопорушників із кримінального процесу з обов’язковим вжиттям узгоджених заходів для їх ресоціалізації та запобігання вчиненню повторних злочинів.

Учасниками реалізації даної Програми виступають органи прокуратури, регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, органи з питань пробації та організації, діяльність яких спрямована на розвиток особистості та ресоціалізацію неповнолітніх.

У прямому ефірі програми «Життя як є» слухачам радіо розповіли про механізм реалізації пілотного проекту, умови участі у Програмі, етапи застосування Програми відновлення для неповнолітніх та позитивні наслідки участі неповнолітнього та потерпілого у Програмі.

За результатами участі неповнолітнього у Програмі прокурором прийматиметься рішення про наявність підстав для звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності відповідно до статей 45, 46, 48 Кримінального кодексу України або закриття кримінального провадження на підставі ч. 4 ст. 56, п. 7 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України.