назад

23223211 1527727860606130 1913536205 o

Днями фахівець Збаразького бюро правової допомоги Анатолій Козак провів правопросвітницьку зустріч із жителями села Зарубинці Збаразького району та працівниками місцевої сільської ради. Анатолій Козак проінформував жителів села про шкоду навколишньому природному середовищу та відповідальність за спалювання рослинних залишків (трави та листя).

Анатолій Козак проінформував мешканців про законодавчу базу, що регулює питання спалювання рослинності на території населених пунктів. Зокрема наголосив, що стаття 50 Конституції України гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, а статті 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» забороняють спалювання рослинних залишків. «Відповідальність за таке порушення передбачена статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення». – загострив увагу Анатолій Козак. Працівник бюро також зазначив, що про спалювання сухої трави і листя громадянам необхідно повідомляти:

  • Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області;
  • поліцію;
  • відділ екології міської ради.

23224650 1527727823939467 2024880554 o

ВАЖЛИВО!

Закон України “Про охорону навколишнього природного середовища” гарантує, що кожен громадянин України має право на:

а) безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище;

б) подання до суду позовів до державних органів, підприємств, установ, організацій і громадян про відшкодування шкоди, заподіяної їх здоров’ю та майну внаслідок негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Стаття 12 цього ж Закону зазначає, що громадяни України зобов’язані:

а) берегти природу, охороняти, раціонально використовувати її багатства відповідно до вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища;

б) не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів.

Стаття 16 Закону України “Про охорону атмосферного повітря” забороняє шкідливі впливи на атмосферне повітря, для яких не встановлено відповідних нормативів екологічної безпеки.

Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій прямо забороняють спалювання всіх видів відходів на території домоволодінь і в сміттєзбірниках.

Правила утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України декларують, що на території зелених насаджень забороняється:

  • випалювати суху рослинність;
  • розпалювати багаття;
  • порушувати інші правила протипожежної безпеки.

Статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено відповідальність за самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків для громадян у вигляді штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян..

Нагадуємо, що кваліфіковану безоплатну юридичну допомогу можна отримати в Збаразькому бюро правової допомоги за адресою: м. Збараж, вул. Шолом-Алейхема, 19, тел.: (03550) 2-20-42.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.