назад
28.07.16

Про вплив надання БПД на систему кримінального правосуддя розповіли студентам-правникам на міжнародному семінарі

13769375 1020796201373450 1274652683474054858 nВпродовж 25 – 30 липня 2016 року на Івано-Франківщині проходить Міжнародний літній виїзний семінар «Система кримінального правосуддя: досягнення та виклики», організований за підтримки Посольства США в Україні в рамках Програми реформи кримінальної юстиції та протидії корупції Департаменту юстиції США. Про роль системи безоплатної правової допомоги в системі правосуддя в Україні розповів директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський, який взяв участь у роботі семінару 28 липня.

Виїзний семінар організовано для студентів-правників з усієї України з тим, щоб надати їм можливість ознайомитися із системою кримінального правосуддя у США та її порівняльним аналізом із українською системою. Окрім цього, студенти мають нагоду набути практичні навички з допиту, оцінки доказів, виступів у суді, судових дебатів тощо.

Навчання проводять провідні міжнародні (у т.ч. американські) та українські експерти у галузі кримінальної юстиції.

Директор Координаційного центру розповів учасникам про становлення та основні етапи розвитку системи безоплатної правової допомоги в Україні. Він нагадав, що право на безоплатну правову допомогу гарантовано Конституцією України. Закон України «Про безоплатну правову допомогу» (далі – Закон) був прийнятий в 2011, та нині, відповідно до Закону, близько 18 % населення України – що становить приблизно 8 мільйонів чоловік – мають право на отримання правової допомоги за рахунок держави.

Спочатку, у 2012 році, був утворений Координаційний центр з надання правової допомоги, потім, у 2013 році – мережа із 27-ми регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової, що забезпечили ранній доступ до такої допомоги усім затриманим та захист підозрюваних, обвинувачених у вчиненні кримінальних правопорушень.

У 2015 році розпочали роботу 100 місцевих центрів з надання БВПД, які забезпечили здійснення представництва інтересів громадян у цивільних та адміністративних судових спорах. Крім того, нагадав він, із 1 вересня нинішнього року розпочнуть роботу близько 400 бюро правової допомоги по всій території України, які реалізовуватимуть функцію правопросвітництва на рівні громад та розширять мережу точок доступу до безоплатної правової допомоги.

Говорячи про надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних справах, він нагадав, що право на неї мають підозрювані у злочинах затримані слідчими органами особи; особи, які утримаються під вартою у зв’язку із обранням відповідного запобіжного заходу; підозрювані, обвинувачувані у вчиненні кримінального правопорушення, де адвокат призначається слідчим, прокурором, слідчим суддею або судом відповідно до Кримінального процесуального законодавства; особи, засуджені до позбавлення чи обмеження волі тощо.

«Ранній доступ до безоплатної правової допомоги, що забезпечується від початку функціонування системи БПД в Україні – унікальний український досвід», – зазначив Андрій Вишневський. Він нагадав, що Законом, а також Кримінальним процесуальним кодексом встановлено процедуру раннього доступу до правової допомоги для кожного затриманого. «Ранній доступ до правової допомоги в разі затримання вважається одним з найбільш важливих і значимих позитивних елементів української системи БПД на сьогоднішній день, та таким, що сприяє забезпеченню рівного доступу до правосуддя. Адже будь-яка людина, яка була затримана, отримує адвоката вже протягом двох годин після затримання (шести годин у виняткових випадках). Сьогодні в Україні правова допомога гарантується кожній людині протягом перших 72 годин після затримання», – зазначив він.

13769375 1020796201373450 1274652683474054858 n

Він більш детально розповів про те, як саме працює цілодобовий механізм раннього доступу до правової допомоги, зокрема, інформування регіональних центрів з надання БВПД поліцією через єдиний безкоштовний номер системи безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103 – та алгоритм подальших дій центрів з тим, аби адвокат якнайшвидше прибув до затриманої особи.

«Дуже важливо, що перша конфіденційна зустріч призначеного адвоката із затриманим має відбутися до першого допиту, що у багатьох випадках дозволяє запобігти можливому тиску на особу (в тому числі катуванням) з боку правоохоронних органів. І сьогодні це працює. Адже з-поміж 30 000 випадків затримання на рік, в 99% випадків адвокати прибувають до затриманого протягом 2 годин з моменту затримання», – розповів директор Координаційного центру. Він нагадав, що протягом багатьох років Україна мала серйозну проблему жорстокого поводження, тортур та інших порушень прав затриманих з боку поліції. «У результаті, кількість таких порушень відповідно до оцінки незалежних українських правозахисників протягом останніх трьох років значно знизилася – принаймні на 50 відсотків, – наголосив Андрій Вишневський. – Також варто відзначити величезний потенціал співпраці за допомогою обміну інформацією про порушення прав людини між адвокатами, які надають БВПД та які мають щоденний доступ до затриманих, а також регіональними представниками Уповноваженого з прав людини, які мають інструменти для впливу на правоохоронні органи у випадку фіксації порушень прав затриманих. Ця співпраця дає нам унікальну можливість поліпшити механізм запобігання порушенню прав людини на національному рівні».

Директор Координаційного центру підкреслив, що одна з цілей системи правової допомоги в Україні – зламати традиційну пострадянську модель кримінального правосуддя, що має обвинувальний ухил, перетворивши його в змагальний процес. “Зараз ми вже можемо говорити про дані, що можуть проілюструвати ефективність захисту клієнтів системи БПД протягом перших 3-х років надання БВПД у кримінальному процесі”, – зазначив він.

13872917 1020796208040116 47954444686188777 n

Так, протягом 2013-2015 років зафіксовано понад 2200 непідтримання судами клопотань прокурорів щодо взяття затриманих під варту у якості запобіжного захисту; понад 9800 звільнень клієнтів від відбування покарання з випробувальним терміном; понад 3000 випадків призначення більш м’якого покарання, ніж передбачено законом; 1350 виправдувальних вироків або рішень про закриття кримінального провадження за відсутності складу злочину.

«Ці цифри свідчать, що у багатьох випадках завдяки системі безоплатної правової допомоги, люди, які могли би бути засуджені за злочини, яких вони не скоювали, отримали справедливі судові рішення», – сказав Андрій Вишневський.

Окремо він зупинився на якості надання БВПД. Директор Координаційного центру нагадав, що наказом Мін’юсту № 386/5 від 25 лютого 2014 року затверджено Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі, що були розроблені із залученням якнайширшої адвокатської спільноти під егідою Національної асоціації адвокатів України та схвалені Радою адвокатів України. 29 стандартів, розповів він, по суті – не заходячи на територію регулювання правил адвокатської етики та не втручаючись в правову позицію адвоката – являють собою ті обов’язкові кроки, які повинен вчинити адвокат, якщо він надає БПД, аби гарантувати, що таку допомогу надано клієнту якісно.

Крім того, створено систему моніторингу дотримання стандартів адвокатами. Для цього у кожному центрі працює відповідний менеджер з якості, обраний з числа адвокатів зі стажем роботи не менше трьох років. Менеджери з якості здійснюють моніторинг роботи адвокатів за допомогою таких основних інструментів як спостереження за роботою адвокатів, які надають БВПД, в судах; інтерв’ювання клієнтів та адвокатів тощо.

«Поглянувши на унікальний контекст переходу України – від пострадянської автократії до сучасної європейської демократії з 3-х різних кутів, можна оцінити роль системи безоплатної правової допомоги. По-перше , система БПД забезпечила надання сервісів правової допомоги для громадян, особливо чутливих їх категорій. По-друге, система допомагає запобігти порушенням і захищає права людини в цілому. По-третє, система здійснює суттєвий вплив на процес реформ в Україні, зокрема, з точки зору запобігання корупції та сприяння реформі судової системи», – резюмував Андрій Вишневський.

FSLA System ed

Також сьогодні у рамках семінару Андрій Вишневський взяв участь в обговоренні можливостей кар’єри у системі кримінального правосуддя.

Переглянути презентацію директора Координаційного центру Андрія Вишневського


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook        YouTube YouTube        Google Google+  тTwitter