назад

Про вуличні комітети як органи самоорганізації населення дізналися у Гаї-Шевченківській сільській раді

15417044 1218943991484520 773823359 n

1 грудня працівники Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги — Сергій Дубчак та Олена Шумило, а також фахівець Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Софія Пасічник здійснили виїзний прийом громадян у Гаї-Шевченківській сільській раді Тернопільського району.

На прийом до співробітників центрів звернулося троє жителів села Гаї Шевченківські, які потребували юридичної консультації з питань створення вуличних комітетів та спадкового права.

Присутні на прийомі жителі с. Гаї Шевченківські дізналися від фахівців місцевого центру про систему безоплатної правової допомоги, категорію осіб, які можуть скористатися послугами адвоката, а також різницю між первинною та вторинною правовою допомогою. Як роз’яснила мешканцям села робоча група Тернопільського та Регіонального центрів, ці та інші питання регулюються Законом України “Про безоплатну правову допомогу”.

15328224 1218944931484426 1457316883 n

Двох мешканців села цікавила процедура створення вуличних комітетів, які займаються обліком водонапірних башт. Працівники центрів проінформували жителів села, що згідно із ч. 1 ст. 5 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні система місцевого самоврядування в Україні включає, зокрема, й органи самоорганізації населення.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Відповідно до ст. 1. Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та ст. 2 Закону України “Про органи самоорганізації населення”, органи самоорганізації населення (далі — ОСН) — представницькі органи, що створюються частиною жителів, які тимчасово або постійно проживають на відповідній території в межах села, селища, міста (або їх частин). За ч. 2 ст. 3 ЗУ “Про органи самоорганізації населення” ОСН є вуличні, сільські, селищні та інші комітети.

Серед основних завдань ОСН є:

1) створення  умов  для  участі  жителів  у  вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і законів України;

2) задоволення соціальних,  культурних,  побутових  та  інших потреб жителів шляхом сприяння у наданні їм відповідних послуг;

3) участь  у  реалізації соціально-економічного,  культурного розвитку відповідної території, інших місцевих програм.

“Для того, щоб створити ОСН, жителі села, відповідно до законодавства, повинні проживати на  його території на законних підставах, — повідомив Сергій Дубчак. — Метою створення ОСН є вирішення питань місцевого значення”, — доповнив він.

Працівники центрів проінформували сільського голову Богдана Брича про те, що відповідно до статті 14 ЗУ “Про місцеве самоврядування в Україні” сільська рада може дозволяти за ініціативою жителів створювати вуличні комітети та інші ОСН і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів, майна.

Зі слів Сергія Дубчака, сільрада може наділяти ОСН частиною своїх власних повноважень, передавши їм відповідні кошти, а також матеріально-технічні та інші ресурси, необхідні ОСН для здійснення цих повноважень. У разі передання ОСН своїх повноважень сільська рада повинна здійснювати контроль за виконанням таких повноважень (ч. 8 ст. 16 згаданого Закону).

Важливо мати на увазі, що сільрада приймає рішення про передачу ОСН повноважень органів місцевого самоврядування лише виключно на пленарних засіданнях (п. 20 ч. 1. ст. 26 ЗУ “Про місцеве самоврядування”).

Відповідно до ст. 7 ЗУ “Про органи самоорганізації населення” ОСН створюється за територіальною ознакою. Територією,  у  межах  якої  діє   ОСН, може бути частина території села, в межах якої проживають жителі, які обрали цей орган. Територія,  у  межах якої   діє   ОСН,   визначається   рішенням   сільської ради. Рада дає дозвіл на створення вуличного комітету в  межах  території кварталу, кількох, однієї  або  частини  вулиці  з прилеглими провулками в місцях індивідуальної забудови.

Наприкінці консультування фахівці центрів обговорили із сільським головою Богданом Бричем питання подальшої співпраці в сфері надання безоплатної правової допомоги мешканцям села.

Нагадуємо, що тернополяни та мешканці району, які потребують правової допомоги, можуть звернутися до працівників Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, або за номером телефону (0352) 52-15-20.