назад

Про виборче право – із внутрішньо переміщеними особами

DSC0205023 лютого 2019 року на базі Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки відбулася зустріч із представниками ГО «Переселенці Криму та Донбасу» щодо реалізації права голосу внутрішньо переміщених осіб на виборах, участь у якій взяли фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області разом із громадським омбудсменом із захисту виборчих прав ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» у Волинській області.

Захід, що відбувся в рамках реалізації інформаційної кампанії «Я маю право голосу», мав на меті роз’яснити внутрішньо переміщеним особам особливості виборчого процесу, проаналізувати основні принципи виборчого законодавства, поінформувати цільову аудиторію про те, які документи необхідно мати при собі, йдучи на виборчу дільницю, як перевірити себе у списках виборців тощо.

DSC02052

DSC02057

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру Оксана Щесюк акцентувала увагу присутніх на важливому значенні реалізації права голосу внутрішньо переміщених осіб, окресливши їм механізми та інструменти участі у загальнодержавних виборах.

DSC02060

Зокрема, повідомила про те, що до 25 березня 2019 року включно необхідно прийти до відділу Державного реєстру виборців за місцем перебування в день виборів, подати заяву про тимчасову зміну місця голосування. Заява розглядається невідкладно. 31 березня проголосувати на виборчій дільниці, номер якої можна дізнатись у відділі ведення Державного реєстру виборців при поданні заяви. У випадку призначення другого туру виборів – подати заяву повторно. Також фахівець наголосила на тому, що внутрішньо переміщені особи мають право на отримання безоплатної правової допомоги, що гарантується державою.

Своєю чергою громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» у Волинській області Євгенія Коваленко розповіла присутнім про основні порушення, які трапляються під час передвиборчої агітації (розміщення білбордів із зображенням кандидатів у Президенти без зазначення необхідних вихідних даних, спроба підкупу виборців або тиск на них тощо).

Також юристи поінформували переселенців про довідково-інформаційну платформу правових консультацій «WikiLegalAid», що функціонує за принципом відомої «Wikipedia» та поповнюється правовими консультаціями з різних тем, та дає можливості для громадян отримати актуальні вичерпні правові консультації на ті питання, котрі їх цікавлять, та про інші питання соціального характеру, зокрема, про допомогу на дітей та сім’ям, що мають дітей, виплату аліментів тощо.

01

 

52344355 1943934655704189 8298939605529395200 n

Про зацікавленість відповідними темами свідчила й низка запитань, котрі були озвучені представниками громадської організації під час зустрічі, на які було надано вичерпні відповіді.

Також серед присутніх було розповсюджено інформаційні матеріали із питань виборчого права, про систему безоплатної правової допомоги, із циклу Всеукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», флаєри із зазначенням електронної адреси WikiLegalAid та єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги.

DSC02054

На завершення заходу керівник ГО «Переселенці Криму та Донбасу» Аза Голощапова висловила слова вдячності щодо співпраці на адресу юристів системи БПД Волині, адже то не перша зустріч, котра відбулась у такому форматі.

Нагадаємо, 15 вересня 2018 року відбулася зустріч директора Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Наталії Смолярчук із представниками громадської організації “Переселенці Криму та Донбасу”, що об’єднує осіб, які внаслідок зовнішньої агресії північного сусіда залишили свій дім та змінили місце проживання.

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail:office.volyn@legalaid.lt.ua

Луцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Прогресу, 7; тел. (0332) 770717, e-mail: lutsk1.volyn@legalaid.lt.ua