назад

Про виборчі права та особливості електронного судочинства – з адвокатами Волині

DSC022795 березня 2019 року на базі Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбувся навчальний семінар для адвокатів, які уклали з Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області контракти про надання БВПД на постійній основі на 2019 рік із актуальних питань виборчого права, в рамках реалізації інформаційної кампанії «Я маю право голосу», та електронного судочинства.

Серед присутніх – фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області, адвокати, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» у Волинській області Євгенія Коваленко, суддя-спікер Луцького міськрайонного суду Волинської області Андрій Подзіров, партнери.

DSC02222

DSC02226

На початку семінару із вітальним словом до присутніх звернулася директор Регіонального центру з надання БВПД у Волинській області Наталія Смолярчук, яка наголосила на важливості проведення відповідного заходу, позаяк він має на меті орієнтувати адвокатів в основних питаннях притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності під час захисту прав виборців, та ознайомити із новітньою судовою практикою – електронним судочинством й іншими, не менш важливими питаннями правового характеру.

DSC02195

Суддя-спікер Луцького міськрайонного суду Волинської області Андрій Подзіров розповів детальніше про особливості та перспективи системи під назвою «Електронний суд», зазначивши, що на сьогодні вона працює лише у тестовому режимі, яка дає можливість подати до суду позовну заяву чи інший процесуальний документ в електронному вигляді.

DSC02202

У контексті розмови з адвокатами на тему виборчого права, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА» у Волинській області Євгенія Коваленко інформувала про те, яким чином можливо перевірити себе в Держаному реєстрі виборців і про інші особливості виборчого законодавства, зокрема, в частині зміни місця голосування. Також зосередила увагу присутніх на порушеннях, які виникають під час виборчого процесу та основних алгоритмах реагування на них. Мова йде про розміщення агітації у заборонених законом місцях, білбордів із зображенням кандидатів у Президенти без зазначення необхідних вихідних даних, спроба підкупу виборців або тиск на них тощо.

DSC02239

DSC02284

Серед інших обговорюваних питань – розгляд типових недоліків при оформленні Акту надання безоплатної вторинної правової допомоги, на яких детально зупинилась начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру Оксана Щесюк.

DSC02218

DSC02209

Дякуємо нашим постійним надійним партнерам Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки за співпрацю.

Довідково:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області знаходиться за адресою: м. Луцьк, вул. Дубнівська, 36, тел. (0332) 78-79-96, е-mail:office.volyn@legalaid.lt.ua