назад

Про виконання рішення суду щодо поновлення на роботі консультували в Монастириському бюро правової допомоги

18903033 1386645784714339 1800978064 n

Працівники Монастириського бюро правової допомоги Галина Джумак та Ірина Ріба спільно із керівником Бучацького міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Лесею Горівчук провели мобільний пункт консультування.

За правовою допомогою до них звернулося 3 громадян району, зацікавлені у роз’ясненні порядку виконання рішення суду про поновлення на роботі.

Важливо відмітити, що на сьогодні одне з найпоширеніших питань, з яким клієнти звертаються до Монастириського бюро правової допомоги, є виконання судового рішення про поновлення на роботі. Тож, фахівці бюро консультують:

ВАЖЛИВО!

Після отримання виконавчого документа про поновлення на роботі, у випадку його невиконання боржником (роботодавцем), цей виконавчий документ потрібно пред’явити у відділ державної виконавчої служби.

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про виконавче провадження» виконавець розпочинає примусове виконання рішення на підставі виконавчого документа за заявою стягувача про примусове виконання рішення.

Також важливо знати, що стягувачі за рішеннями про поновлення на роботі звільняються від сплати авансового внеску.

Статтею 65 Закону України «Про виконавче провадження» встановлено, що рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника виконується невідкладно.

Після винесення постанови про відкриття виконавчого провадження, яка обов’язково має бути доведена до відома сторін та учасників виконавчого провадження, виконавець зобов’язаний перевірити виконання рішення не пізніш як на третій робочий день після відкриття виконавчого провадження (ст.63 ЗУ «Про виконавче провадження»).

У разі невиконання без поважних причин боржником рішення виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу, в якій також зазначаються вимога виконати рішення протягом трьох робочих днів та попередження про кримінальну відповідальність. Виконавець наступного робочого дня після закінчення строку (трьох робочих днів), повторно перевіряє виконання рішення боржником.

Якщо боржник повторно не виконує без поважних причин рішення, якщо таке рішення може бути виконано без участі боржника, виконавець надсилає органу досудового розслідування повідомлення про вчинення боржником кримінального правопорушення та вживає заходів примусового виконання рішення.

Рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника вважається виконаним боржником з дня видання відповідно до законодавства про працю наказу або розпорядження про поновлення стягувача на роботі та внесення відповідного запису до трудової книжки стягувача, після чого виконавець виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.

Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Чортків, вул. Степана Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50, або бюро правової допомоги за адресами:

Борщівське бюро правової допомоги — м. Борщів, вул. Шевченка, 20а, тел.: (03541) 2-28-80;

Бучацьке бюро правової допомоги — м. Бучач, майдан Волі, 1, тел.: (03544) 2-11-26;

Гусятинське бюро правової допомоги — смт. Гусятин, вул. Суходільська, 7, тел.: (03557) 2-18-90;

Заліщицьке бюро правової допомоги — м. Заліщики, вул. Ст. Бандери, 38, тел.: (03554) 2-21-33;

Монастириське бюро правової допомоги — м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, тел.: (03555) 2-12-72.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).