назад

14040125 511814612342833 90932864426792165 n

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги –  начальник відділу правової інформації та консультацій Тетяна Точинська  та начальник відділу персоналу, інформаційної та матеріальної інфраструктури  Петро Гуменюк  спільно із заступником начальника Шумського бюро правової допомоги Наталією Писаренко  18 серпня  2016 року провели виїзний прийом громадян   у територіальному  центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Шумського району.

Цього разу жителів Шумського району цікавило питання визнання фізичної особи обмежено дієздатною чи  недієздатною.

Для початку хотілося б звернути увагу на те, яка ж різниця між обмеженням фізичної особи дієздатності і визнанням особи недієздатною. Обмеження дієздатності громадянина полягає в тому, що при цьому він може укладати угоди по розпорядженню майном, а також одержувати заробітну плату, пенсію або інші види доходів і розпоряджатися ними лише за згодою піклувальника, за винятком дрібних побутових угод. При визнанні громадянина недієздатним всі угоди від його імені здійснює опікун.

Згідно ст. 36 Цивільного кодексу України підставами для обмеження цивільної дієздатності фізичної особи є:

– психічний розлад, що істотно впливає на здатність усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними;

– зловживання спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, азартними іграми, якщо при цьому людина ставить себе і свою сім’ю в скрутне матеріальне становище.

Особа вважається обмежено  дієздатною з моменту набрання законної сили рішення суду про обмеження її дієздатності. Над фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена, встановлюється піклування.

Що ж до визнання особи недієздатною, то згідно ст. 39 Цивільного кодексу України  встановлено, що недієздатною може бути визнана людина, яка внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій або керувати ними .

Зазвичай фізичну особу визнають недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це. Над недієздатною фізичною особою встановлюють опіку.

Однак, якщо від часу виникнення недієздатності залежить визнання недійсним шлюбу, договору або іншої угоди, суд з урахуванням висновку судово-психіатричної експертизи та інших доказів щодо психічного стану особи може визначити у своєму рішенні день, з якого людину визнають недієздатною.

Також працівники Кременецького місцевого центру разом з в.о. старости села Бриків Мирославом Щуром відвідали мешканців с. Бриків  Шумського району, які належать до категорії внутрішньо переміщених осіб.

Станом на 18 серпня 2016 року на Шумщині проживає 75 осіб, які стоять на обліку, як внутрішньо переміщені особи, шість осіб з яких  проживають на території даної сільської ради.

За отриманням консультації звернулася особа, яка являється близьким родичем  внутрішньо переміщеної особи, її цікавило питання пов’язане із зміною місця проживання. Особі роз’яснено, що одним із обов’язків внутрішньо переміщених осіб згідно ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» є обов’язок повідомляти про зміну місця проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання.

У разі добровільного повернення до покинутого постійного місця проживання, внутрішньо переміщена особа зобов’язана повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за місцем отримання довідки не пізніше,  як за три дні до дня від’їзду.

Крім того, внутрішньо переміщені особи отримали розроблені місцевим центром тематичні буклети «Права та обов’язки внутрішньо переміщених осіб», «Гарантії внутрішньо переміщених осіб у сфері житлового та житлово – комунального господарства» та буклети із інформацією про безоплатну правову допомогу  із зазначенням адреси розміщення Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, контактного телефону та скайпу.        

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).