назад

Про взаємодію системи безоплатної правничої допомоги та органів місцевого самоврядування говорили на Регіональному форумі у Полтаві

Найбільш актуальні правові питання, які виникають в процесі надання безоплатної правничої допомоги населенню у період воєнного стану, обговорили під час регіонального форуму органів місцевого самоврядування Полтавщини. Майже 100 учасників форуму, серед яких представники органів місцевого самоврядування, органів державної влади, громадських організацій та партнерів системи безоплатної правничої допомоги, визначали основні напрямки міжвідомчої співпраці в регіоні, обговорювали виклики, які виникають в роботі із розбудови правової спроможності територіальних громад Полтавщини, та визначали шляхи подолання правових проблем, беручи до уваги набутий позитивний досвід.

Крім цього, щоб об’єднати зусилля для надання правничої допомоги захисникам та захисницям України, ветеранам, членам їхніх сімей та членам сімей загиблих військовослужбовців, керівники Полтавської обласної військової адміністрації, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області та Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого підписали тристоронній меморандум про співпрацю, у межах якого на базі юридичної клініки університету розпочне роботу спільний консультаційний пункт.

Під час регіонального форуму директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов говорив про важливість співпраці з партнерами для надання комплексної допомоги людям та акцентував увагу на нових можливостях отримання безоплатної правничої допомоги.

«Якщо ми говоримо про майбутнє, то ми говоримо про зміни, які запроваджує система безоплатної правничої допомоги, і вони направлені на покращення доступу до наших послуг. Ми надаємо можливість людям скористатися цими послугами сьогодні, зараз і зручним для них способом, наприклад, зателефонувавши до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103, отримати консультацію через інтернет-месенджер, чи особисто прийти до бюро правничої допомоги», — зауважив Олександр Баранов.

У свою чергу, директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександр Черчатий говорив про особливості роботи системи БПД на Полтавщині в умовах воєнного стану. За його словами, вона не змінилася, а лише, зважаючи на виклики сьогодення, дещо відкоригувалася, посилився напрямок міжвідомчої взаємодії.

«Розвиток партнерства системи безоплатної правничої допомоги з органами місцевого самоврядування області — запорука посилення правової спроможності територіальних громад в умовах воєнного стану», — повідомив Олександр Черчатий.

Учасники форуму обговорили також питання забезпечення правової захищеності військовослужбовців, членів їхніх сімей та внутрішньо переміщених осіб, дотримання прав людини в громаді, досвід, переваги та розширення напрямів співпраці територіальних громад області та органів пробації із системою безоплатної правничої допомоги,  компенсації за пошкодження та знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, правової освіти учнівської молоді, особливості взаємодії поліції та громади, розв’язання правових питань у сфері колективних трудових правовідносин тощо.