назад

Як на Житомирщині надають правничу допомогу внутрішньо переміщеним особам

Внаслідок тривалих воєнних дій на території України кількість внутрішньо переміщених осіб зростає. Водночас з часом змінюються правові потреби вимушених переселенців. Щоб ці люди могли отримувати необхідну правничу допомогу, на Житомирщині юристи системи безоплатної правничої допомоги організовують виїзні консультування, налагоджують співпрацю з партнерами, долучаються до ініціатив інших установ та організацій, спрямованих на допомогу ВПО.

«Сьогодні з-поміж основних питань, з якими до нас звертаються переселенці, — стягнення аліментів, встановлення фактів, що мають юридичне значення, оплата комунальних послуг, розірвання шлюбу, відстрочки від мобілізації, отримання компенсації сім’ям загиблих військовослужбовців та у зв’язку з отриманням поранень на війні, написання заяв до Національного інформбюро про зниклих безвісти тощо», — зазначає виконувач обов’язків директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін.

Однак часто проблеми внутрішньо переміщених осіб є комплексними: людина потребує не лише правничої, але й психологічної допомоги, або допомоги для вирішення  соціально-побутових проблем — і це все пов’язано з одним питанням. Щоб надавати переселенцям ширше коло послуг для розв’язання їхніх проблем, юристи налагоджують співпрацю з партнерами, беруть участь у партнерських заходах та долучаються до ініціатив інших установ та організацій. Низка таких заходів відбулася й упродовж серпня.

Зокрема, фахівчиня Житомирського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Шалль взяла участь в засіданні ініціативної групи Ради ВПО. Зазначимо, що такі ради — це консультативно-дорадчі органи, які об’єднують переселенців з проактивною громадянською позицією, досвідом і знаннями, щоб ефективніше захищати права та інтереси ВПО в регіоні. Під час засідання представниця місцевого центру розповіла про те, як система безоплатної правничої допомоги може допомогти переселенцям відстояти їхні права.

Про право внутрішньо переміщених осіб на безкоштовне житло від держави розповіла юристка Радомишльського бюро правової допомоги Оксана Дзюбенко, яка долучилася до правопросвітницького заходу, організованого Центром надання соціальних послуг Радомишльської міської ради.

А правчиня Черняхівського бюро правової допомоги Юлія Поліщук, яка в межах реалізації проєкту «Програма прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» відвідувала Салівський старостинський округ Черняхівської громади, також поспілкувалася з переселенцями. Нині в громаді мешкає багато внутрішньо переміщених осіб. Оскільки ці люди мають чимало правових питань, вони використовують кожну нагоду, щоб порадитися з юристами. Тож, окрім роз’яснень із земельної тематики, Юлія Поліщук консультувала учасників зустрічі щодо прав та пільг ВПО.

Для переселенців, які оселилися в Коростишівській громаді, завідувачка Коростишівського бюро правової допомоги Наталія Кропивницька організувала День відкритих дверей. Цього дня вона детально інформувала внутрішньо переміщених осіб про їхнє прав на безоплатну правничу допомогу, розповідала про алгоритми дій для розв’язання типових проблем, зокрема, як діяти, щоб отримати компенсацію за зруйноване майно.

З 24 лютого 2022 року на Житомирщині понад 300 переселенців отримали безоплатну вторинну правничу допомогу. Як зазначають юристи системи БПД, які з перших днів повномасштабної війни допомагають вимушеним переселенцям, у мирний час питання розірвання шлюбу, оформлення спадщини, звільнення з роботи, отримання свідоцтва про народження чи смерть були доволі буденними і переважно швидко вирішувались. Та нині вони перетворилися на серйозні проблеми. Адже хтось втратив усі документи, хтось залишив майно на тимчасово окупованій території або ж справу ускладнює безліч інших обставин, зумовлених війною. Тому навіть елементарні ситуації, з якими звертаються ВПО, часто доводиться вирішувати через суд.