назад

Про захист прав іноземців говорили під час круглого столу у Полтаві

Як іноземцям та особам без громадянства захистити свої права в Україні, які державні та недержавні інституції сприяють цьому, як дізнатися про свої права та обов’язки? Про ці та інші питання говорили учасники круглого столу на тему: «Право іноземців та осіб без громадянства на захист», який відбувся сьогодні у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Захід мав на меті обговорити питання практичної реалізації прав іноземців та осіб без громадянства на захист, проблемні питання у його реалізації та знайти шляхи їх вирішення.

Його учасниками стали представники системи безоплатної правової допомоги, патрульної поліції, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області,  Управління державної міграційної служби у Полтавській області, Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, представники національних меншин області, ВУЗів м. Полтави, де навчаються іноземці, громадських організацій, поліцейський омбудсмен, адвокати та представники засобів масової інформації.

На початку заходу між Управлінням Державної міграційної служби у Полтавській області та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області був підписаний Меморандум про співробітництво.  Сторони домовилися про співпрацю у напрямі реалізації права осіб на отримання безоплатної первинної та безоплатної вторинної правової допомоги; організації спільних правопросвітницьких заходів тощо.

Документ своїми підписами закріпили очільники установ Сергій Шостак та Олександр Черчатий.

«Документ юридично закріплює уже фактично існуючу тісну та налагоджену співпрацю між структурами», – резюмував очільник системи БПД області.

Заступник директора Регіонального центру Ігор Клименко, розповів учасникам заходу про порядок надання безоплатної правової допомоги Регіональним центром іноземцям. Він повідомив про саму процедуру інформування Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області про факти адміністративного затримання та арешту, як іноземці можуть скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу, у чому вона полягає.

Учасники зібрання з доповідей спікерів дізналися про дотримання працівниками УДМС України в Полтавській області та його територіальними підрозділами вимог Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання іноземних громадян, про діяльність Уповноваженого Верховної ради України з прав людини в сфері захисту прав людини, про правову допомога біженцям та особам, які потребують додаткового тимчасового захисту, проблемні питання правової обізнаності іноземців та осіб без громадянства з питань прав та обов’язків.

Присутні також дізналися про практику роботи центру адаптації для бездомних осіб і звільнених із місць позбавлення волі з іноземцями та особами без громадянства.

З практичними аспектами надання правової допомоги іноземцям ознайомила учасників зібрання Людмила Тимохіна, адвокат системи БВПД.

Представники навчальних закладів розповіли про діяльність, яка проводиться ними з іноземними студентами та яка спрямована на інформування про їх права та обовязки та які проблемні питання виникають у роботі.

На круглому столі також були присутні представники громадських організації, а саме: Громадська організація “Полтавське товариство німців «Відергебурт», Полтавської армянської громадянської організації «Урарту», громадської організації «Князь», які мали змогу поставити питання представникам державних та недержавних інституцій щодо захисту своїх прав та посилення правової обізнаності та розповісти про проблемні питання з якими стикалися вони, бо представники їх діаспор в Україні.

Захід пройшов у форматі активного спілкування, обговорення питань захисту прав іноземців та осіб без громадянства та консолідації зусиль учасників зібрання задля проведення спільної інформаційної та практичної роботи.

Під час заходу представники патрульної поліції анонсували про майбутній, спільний з фахівцями системи БПД, проект, мета якого поінформувати про права та обов’язки іноземних студентів. Проект планується запустити у жовтні на базі одного з вишів Полтави.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Отримати фахову правову допомогу громадяни можуть звернувшись до відповідних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.,тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел.. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги   знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17 (у дворі суду), тел. (05361) 61-120.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103, який обслуговуєтьсяВсеукраїнським контактним центром системи безоплатної правової допомоги. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.